Fladbrød er mange ting. Det er faktisk alle de brød, der er flade, uanset om de kommer fra Indien, Mellemøsten, Afrika, Italien osv. Der er de lækre indiske naan, de italienske pizza (jo, det er også et fladbrød, som er bagt med topping), og så er der de mindre, lidt tykke fladbrød fra Mellemøsten og de tynde tortilla fra fx Mexico. De to sidstnævnte kan man bruge denne opskrift på grove fladbrød med sort sesam til.

 

Grove fladbrød med nigellafrø

 

Om det er besværligt at bage fladbrød?

Nej! Absolut nej! Det er nemt og hyggeligt, og så er det så praktisk, at fladbrød sagtens kan bages i forvejen. Fremgangsmåden er dejligt simpel, og den slags er jo lige noget for mig.

Man skal nemlig bare røre dejen sammen, lade den hvile en halv times tid, trille 12 kugler af dejen og rulle disse kuglerne ud til den ønskede størrelse fladbrød efterhånden som fladbrødene bages på en varm, tør pande.

Se, det lyder da ikke så svært, vel?

Og man behøver jo ikke lave cirkelrunde fladbrød. Faktisk synes jeg, de ser meget mere lækre og indbydende ud, hvis de har lidt rustikke former.

Grove fladbrød med nigellafrø
Fra ubagt fladbrød til færdigt fladbrød

 

Og hvad kan man så bruge de her grove fladbrød med sort sesam til?

Man kan bruge dem til alt muligt:

Som wraps med mexicansk fyld, fx sorte bønner, majs og grønt eller denne mexi-sauce

Som brød under en bunke lækre toppings (se forslag lidt længere nede i opslaget)

Som tilbehør til fx supper og salater

 

Grove fladbrød med nigellafrø
Når fladbrødet “bobler” på denne måde under stegning, kan man godt gå hen og blive lidt glad

 

Lad mig give nogle forslag til toppings på fladbrød

Den mellemøstlige version: Hummus,  salat af ønsket type eller rød spidskål i tynde, tynde strimler,  frisk spinat, skiver af stegt aubergine med røget paprika, havsalt og (hvidløgs)peber eller ovnbagte strimler af aubergine vendt med hvidløg og lidt olivenolie inden bagning, syltede rødløg, evt. (ristede) kikærter, granatæblekerner, frisk mynte, frisk koriander, sesamfrø, harissa, yoghurt naturel eller fraiche

Den græske version: Tzatziki, crispsalat, græske bønnedeller, tykke skiver agurk, rødløg, tomat, sorte oliven, frisk oregano, nigellafrø

Den indiske version: Dhal, skiver af stegt aubergine, raita, frisk koriander, frisk mynte, saltede peanuts eller indisk ovnkartoffelret med linser og raita

Den nordiske version: Persillepesto, rucola, bagte skiver af knoldselleri, forårsløg, tynde skiver af fennikel, grønne eller sorte linser, dild, skiver af pære, emmentaler, fintrevet skal af citron, citronsaft- og olivenoliedryp, groft sort peber

Grove fladbrød med nigellafrø
Her er fladbrødene toppet med hummus med soltørret tomat, crispsalat, aubergineskiver stegt med havsalt, røget paprika og hvidløgspeber, syltede rødløg, granatæblekerner, frisk koriander og sesamfrø

Grove fladbrød med nigellafrø

 

Grove fladbrød med sort sesam
 
Fladbrødene kan bages i forskellige størrelser afhængigt af, hvad de skal bruges til, se opskriftens "I øvrigt"-felt for størrelser, anvendelser og tilhørende bagetider. Vær opmærksom på at bagetid og varmeafgivning er meget forskellig på forskellige pander! På den ene af mine pander passer bagetiderne som angivet her, på den anden af mine pander skal bagetiden halveres og varmen skrues lidt ned.
Mængde: 12 fladbrød
Ingredienser
  • 3 dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 15 g olivenolie
  • 200 g fuldkornsspeltmel eller hvid hvede mel
  • 250 g hvedemel
  • 10 g groft salt
  • 20 g sort sesam (kan erstattes af alm. sesamfrø eller nigellafrø (og kan også helt undlades))
Fremgangsmåde
  1. Udrør gæren i vandet.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser, hold en smule af hvedemelet tilbage, som tilsættes efter behov. Rør/ælt dejen grundigt sammen.
  3. Dejen hviler tildækket ½ time.
  4. Efter hævning tages dejen ud på bordet og deles i 12 stykker som rulles til kugler.
  5. OBS: Kuglerne skal ikke rulles ud til fladbrød fra start, dette gøres efterhånden, som de skal bages. På denne måde undgås det, at fladbrødene ligger og hæver, mens de venter på at blive bagt.
  6. Fremgangsmåde ved udrulning:
  7. ~ Se opskriftens "I øvrigt"-felt herunder for at se udrulningsstørrelser og bagetider for de forskellige størrelser fladbrød.
  8. ~ Opvarm en stor pande til middelhøj varme (jeg steger på trin 7 ud af 9, men måske steger din pande/komfur anderledes!) ~ vær opmærksom på at fladbrødene steges uden fedtstof på panden!
  9. ~ En kugle dej rulles i mel og rulles herefter ud i den ønskede størrelse. Brug mel nok på bordet og dejen, så dejen ikke hænger fast i bord og kagerulle under udrulning.
  10. ~ Det udrullede fladbrød lægges på den varme pande og steger den angivne tid (igen: Se opskriftens "I øvrigt"-felt) ~ eller som det passer på din pande og dit komfur!
  11. ~ Når fladbrødet har bagt tiden færdig på den ene side, vendes det og bages på den anden side. Fladbrødene vil under bagning boble op og få mere eller mindre mørke pletter/områder.
  12. ~ Mens et fladbrød steges, rulles det næste ud, så det er klart til at komme på panden, når det foregående fladbrød er færdigt.
  13. Når fladbrødene er bagt og afkølede opbevares de i plastpose eller -bøtte og kan holde sig friske og bløde heri nogle dage.
  14. Fladbrødene kan sagtens bages på forhånd og kan ved brug enten opvarmes på pande (herved bliver de mere eller mindre sprøde) eller i mikroovn (herved bliver de lækkert bløde).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Der laves 12 fladbrød af denne portion. Jo mindre fladbrødene rulles ud, jo tykkere bliver de.

Ø 12 cm: God størrelse som tilbehørsbrød til fx suppe og salat, bagetid ca. 2 minutter på hver side

Ø 16 cm: God størrelse til brød der skal toppings ovenpå, bagetid ca. 1½ minut på hver side

Ø 24 cm: God wrap-størrelse, bagetid ca. 1 minut på hver side

 

 

Grove fladbrød med nigellafrø

 

Grove fladbrød med nigellafrø