Jeg har været meget længe om at springe ud i at bage mine egne naan. Men da jeg endelig gjorde det, viste det sig at være så utroligt nemt og selvfølgelig så meget mere lækkert end de naan, man kan købe i butikkerne. Mit bud på denne indiske klassiker er grove naan med hvidløg kun stegt i et minimum olie. Og de er simpelthen så lækre! Og nemme! Tro mig ~ ellers gad jeg ikke.
Naan eller fladbrød?
Naan og fladbrød ligner hinanden til forveksling, forskellen mellem de to ~ det er i hvert fald det, jeg har kunnet undersøge mig frem til ~ er, at naan indeholder et syrnet mælkeprodukt, hvilket gør naan fyldigt og tykt. Fladbrødet derimod er bagt uden mælkeproduktet, til gengæld kan man somme tider se fladbrød bagt med fx krydderier, kerner, chili eller løg i dejen, dog bages de oftere uden, dvs som et neutralt brød af blot vand, gær, mel og salt.
Naan og fladbrød kan begge steges på en varm pande, bages i ovn, steges i varm olie eller grilles over varmt kul. Begge er også geniale som bålmad. Begge typer brød kan fryses.
Både naan og fladbrød spises til indisk og mellemøstlig mad, men hvis man spørger mig, så passer naan særligt godt til indisk mad.
Og det ER altså ikke spor svært!
Tro mig, hvis det er svært eller besværligt, så gider jeg heller ikke. Jeg troede bare, det var lidt af en præstation at bage sine egne naan, men jeg kunne ikke have taget mere fejl!
Hør her:
~ Rør dejen sammen og lad den hæve 40 minutter.
~ Del dejen i det ønskede antal naan, rul én naan ud af gangen,
~ Steg naanbrødene på en varm pande en af gangen.
~ Færdig.
Se, det er faktisk både nemt og relativt hurtigt klaret. Og når du først har smagt dine egne naan, gider du ikke spise dem fra butikken mere. ISÆR de her grove naan med hvidløg! Si’r det bare.
Psst.
Madbrød, ja tak? Så kig lige forbi mit nemme madbrød, mit fuldkorns-corn bread og mine forskellige fladbrød.
- 10 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 100 g yoghurt naturel
- 260 g fuldkornsspeltmel
- 260 g hvedemel
- 3 fed hvidløg (kan udelades, hvis dette ønskes)
- 1 tsk salt
- Lidt olivenolie eller hvidløgsolie til stegning
- Udrør gæren i vandet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen med røremaskine eller håndmixer med dejkroge.
- Læg et klæde over skålen og lad dejen hvile 40 minutter.
- Drys lidt hvedemel på køkkenbordet, kom dejen ud herpå, og del dejen i 12 stk (størrelse som dem i supermarkederne) eller 24 stk (mere kuvertbrøds-agtige i størrelsen).
- Opvarm en pande til lidt over middel varme (hils mig er det trin trin 6 ud af 9), og lad den varme op.
- Rul et enkelt naan ud af gangen, dejen rulles helt tyndt ud. Det behøver ikke være rullet fx pænt rundt, tværtimod må naan godt være lidt rustikke og tilfældige i formen, gerne lidt aflange.
- Pensl panden med lidt oliven- eller hvidløgsolie, bare lige så panden ikke er tør, og steg et naan af gangen til brødet er flot (mørk-)gyldent-plettet.
- Brødene kan spises med det samme, gemmes i en lukket pose et par dage eller fryses til senere brug. Bedste måde at opvarme naan på er på brødrister, synes jeg.
Vis dette opslag på Instagram