Vegetarisk butterchicken

Butterchicken er en indisk klassiker, som er en intet mindre end himmelsk ret. Vegetarisk butterchicken er endnu bedre, hvis du spørger mig. Fri for kyllingen, men med masser af smag, cremethed og planteproteiner.

“Phew, sikken ingrediensliste!” tænker du måske

Men kig lige nærmere på den: Cirka halvdelen er krydderier. Sådan er det jo med lige netop indisk mad, den er så propfuld af krydderier, og det er jo også det, der giver maden den helt særlige, lækre smag, og please lad dig ikke skræmme af det! For mig ER indisk mad krydderierne. Rigtig mange af krydderierne har man ofte på hylden i forvejen, andre kan man med fordel købe og bruge i en masse andre lækre indiske retter.

“Men ~ soya og rød balsamico er da ikke særligt indisk?” undrer du dig nok

Og det har du faktisk ret i. Men netop disse to ingredienser bruges alligevel i min version af butterchicken. Når man laver vegetarisk mad, skal man skabe dybde og fylde i smagen ~ den famøse umami ~ uden hjælp fra kødet, og det er der flere tricks til,  i denne ret i form af netop bla. soya og rød balsamico. Det er ikke sådan, at disse to ingredienser skal smages, de skal blot danne smagsmæssig bund og fylde.

Psst.

Indisk mad er er en type mad, jeg er rigtig glad for, og hvis du har det på samme måde, så kig lige HER. Og tillad mig lige på det allervarmeste at anbefale, at du bager dine naan til retten selv! Jeg har opskrift på nemme og lækre naan med fuldkorn og hvidløg.

 

Vegetarisk butterchicken
 
Mængde: 3-4 personer
Ingredienser
  • 100 g aubergine
  • 100 g blomkål
  • 1 dåse butterbeans (eller kikærter) (svarer til 240 g kogte)
  • 1 dåse hakket tomat
  • 100 g tomatpuré
  • ¼ dl røde linser
  • 3 dl vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 dl fløde af ønsket type (plante eller ko)
  • 2 spsk soya
  • 2 spsk rød balsamico
  • 1 spsk agavesirup
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 knsp røget paprika
  • ½ tsk paprika
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk garam masala
  • ¼ tsk tørrede chiliflager
  • 1½ tsk spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1½ tsk kanel
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1½ tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk stødt nellike
  • 1½ tsk havsalt
  • ½ tsk groft sort peber
Tilbehør
  • Ris
  • Raita*
  • Naan
  • Frisk koriander og/eller frisk mynte
  • Peanuts
Fremgangsmåde
  1. Skær løget i stykker af ønsket størrelse.
  2. Knus eller finthak de to hvidløgsfed.
  3. Skær aubergine i tern af 1½ x 1½ cm.
  4. Skær blomkål i mindre stykker, lidt større end auberginestykkerne.
  5. I en dyb pande eller en gryde kommes alle ingredienserne undtagen blomkål. Bland det hele grundigt og kog det op.
  6. Når blandingen koger, skrues ned til simre-/småkogeniveau, og der lægges låg på panden/gryden.
  7. Kog nu ris og lav raita.
  8. Saucen simrer nu 20 minutter, omrøring ind i mellem.
  9. Efter de 20 minutter tilsættes blomkålsstykkerne, retten småkoger yderligere 10 minutter.
  10. Server saucen sammen med ris, raita, naanbrød, frisk koriander/mynte og peanuts.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Raita er den indiske variant af tzatziki. Raita er helt enkel og består af yoghurt naturel (evt en blanding af yoghurt og fraiche), tyndtskårne stykker agurk og lidt havsalt. Jeg kommer også spidskommen i, og somme tider en smule frisk mynte.

Vegetarisk butterchicken