
Jeg er kæmpefan af indisk mad. Jeg er vild med krydderierne og med, at maden samtidig ikke er for stærk til min temmeligt sarte gane. Jeg er vild med duftene, med konsistenserne og med, at det faktisk er ret nem mad, selvom ingredienslisterne ofte virker meget lange. De lange ingredienslister skyldes stort set altid de mange, skønne krydderier, og har man først dem i hus, er det bare at slå sig løs i det indiske køkken. For nøj, der er meget godt at komme efter!
Her er en dhal (også kaldet daal eller dhal curry). Dhal/daal betyder linser på indisk, så dette er altså en indisk linseret. Dhal er en af mine absolutte yndlingsretter, og jeg laver den mange gange i løbet af vinteren. Lige netop denne er så skøn, fordi den har så mange dejlige krydderier, grønsager og så kokosmælken. Mmm, jeg er tosset med kokosmælk.
- 1 løg, medium halv-måner
- 2 fed hvidløg
- 300 g blomkål (ordnet vægt), halvgrove stykker
- 120 g frosne ærter
- 1 tsk spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 1½ tsk paprika
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk kanel
- ½ tsk tørrede chiliflager
- ¼ tsk stødt nellike
- 1 spsk tomatpure
- 1 spsk eddike (jeg bruger æblecidereddike)
- ½ ds hakket tomat
- 1 ds kokosmælk
- 5 dl vand
- 2 dl røde linser
- 2½ tsk havsalt
- Lidt friskkværnet peber
- Jasminris og/eller naanbrød
- Raita*
- Frisk spinat
- Frisk koriander
- Sæt risene til at koge i en gryde.
- Løg og hvidløg svitses klare i lidt olie på en dyb pande eller i en gryde.
- Tilsæt alle krydderierne samt eddike og tomatpure og rør sammen.
- Tilsæt hakket tomat, kokosmælk, vand, røde linser, salt og peber og rør sammen.
- Retten småkoger ca. 30 minutter under jævnlig omrøring.
- Tilsæt ærter og blomkål de sidste 5-10 minutter.
- Retten er færdig, når linserne og blomkålen er møre men ikke helt udkogte.
- Server med ønsket tilbehør.

Opskriften er oprindeligt fundet hos Vanløse Blues, og så har jeg “hugget en hæl og klippet en tå”, så den nu passer perfekt til mine smagsløg.
Hej Pernille,
Hvornår skal blomkålen tilsættes? 🙂
Hej Signe.
Godt spørgsmål
Tilsæt blomkål og ærter de sidste 5-10 minutter, så blomkålen når at blive mør men ikke koger ud. Jeg har nu noteret det i opskriften, tak for at gøre mig opmærksom på min forglemmelse. Og tusind tak fordi du læser med.
Kærlig hilsen Pernille.
Det var virkelige så lidt! Tak for virkelig hurtigt svar 🙂
Det var sandelig så lidt.
Dejlig aften til dig.