Bananbrød er mit go to, hver gang jeg har lyst til noget nem og lækker kage. Det hedder brød, men føles og smager som kage, og så kan et bananbrød varieres på rigtig mange måder. Et bananbrød er nemt at røre sammen, det er til den sunde side, og det kan snildt laves i en vegansk version, der smager akkurat lige så godt som den version, der indeholder æg og komælk (se i opskriften, der har jeg angivet både vegansk og lakto-ovo vegetarisk version). Eneste lille tricky ting med et bananbrød kan være bagningen. Nogle kan lide et bananbrød rigtig svampet, næsten klægt, andre kan lide det til den mere tørre side. Personligt er jeg rigtig glad for den gyldne middelvej, hvilken jeg har opdaget ligger, når bananbrødet har en centertemperatur på 88  grader (at finde ud af dette kræver naturligvis, at man har et stegetermometer, men et bananbrød kan sagtens bages uden brug af et termometer. Det virker bare bedst for mig).

Og nu til denne opskrift, som er med kanel og hasselnødder. Helt enkelt, men utroligt lækkert og smagfuldt. Som altid bagt med fuldkornsmel, her med fuldkornsspeltmel. Og bananbrødet, det smager bare af M.E.R.E!

 

Saftigt kanelbananbrød med hasselnødder
 
Der bruges en rugbrødsform str. 25 x 11 x 7 cm (det er vist nok en 1½ liters form) Dejen kan også bages som muffins, der bliver 12 muffins, som bages ca. 15 minutter.
Mængde: 1 brød
Ingredienser
 • 325 g meget moden banan (=vægten af selve bananerne uden skræl, det svarer til ca. 3 bananer)
 • 75 g dadler (den angivne vægt er uden sten og svarere til ca. 7 dadler) ELLER ¾ dl flydende sødning, fx agavesirup, Bodylabs zero salted caramel topping eller Fibersirup
 • 2½ dl mælk af ønsket type, herunder også plantemælk
 • 2 tsk citronsaft
 • 225 g fint fuldkornsmel, fx hvid hvede mel eller fuldkornsspeltmel
 • ½ tsk havsalt
 • 2 tsk vanille
 • 1½ tsk bagepulver
 • 1½ tsk natron
 • 1½ spsk kanel
 • 50 g hasselnødder, grofthakket (jeg halverer dem blot)
Fremgangsmåde
 1. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (= over- og undervarme).
 2. Bruges chiaæg røres dette sammen, trækker ti minutters tid.
 3. Hak hasselnødderne groft.
 4. Kom alle ingredienser undtagen mandler og chokolade i en foodprocessor og kør til det er en helt glat dej (eller mos bananerne med en gaffel og bland alle ingredienserne i en skål).
 5. Rør de hakkede hasselnødder i dejen med en grydeske.
 6. Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
 7. Bananbrødet skal bage cirka 1 time. Læg et stykke staniol over brødet efter 10 minutter, ellers ender overfladen med at blive ret mørk. Bruges stegetermometer er brødet færdigt ved en centertemperatur på 88 grader ~ temperaturen er vigtigere end bagetiden, hvilket er afhængigt af ovnen.
 8. Brødet kan nydes lunt, gerne med en klat Naturli´ Smørbar eller smør på, og det kan nydes koldt.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Brødet pakkes i en frysepose og opbevares i køleskab, hvor det kan holde 3-4 dage.