Havregrød er i de kolde måneder min foretrukne morgenmad, og denne variant er helt fantastisk. Min græskarhavregrød med varme krydderier er på morgenbordet mange gange i løbet af græskarsæsonen, fordi den er så fuld af smag, tekstur og hyggelighed.
“Blomkål i grød??”
“Nu har hende Pernille da tabt sutten!” tænker du måske. Men det har hende Pernille faktisk slet ikke. Blomkålsris er nemlig en lille genistreg i havregrød. De kan ikke smages, men giver til gengæld både grøntsager lige fra morgenstunden OG noget bid.
Havregrød ~ et hit der aldrig går af mode
En sjov ting er, at havregrød har fået en revival hos voksne (i hvert fald hos dem af os, der er madnørdede). Børn har til alle tider spist havregrød, men også hos voksne har havregrøden fået en opblomstring. Tænk bare på GRØD-restauranterne, der har kronede dage i disse år. Eller prøv at lave en søgning på #havregrød eller #grød på Instagram, så skal du bare se løjer.
Og der er mange gode grunde til havregrødspostyret
For havregrød er genial mad: Det mætter og nærer. Det er fuldt af grove, langsomme kostfibre som vores krop elsker, og som holder os mætte i lang tid. Det er supersundt. Det er nemt og hurtigt at lave. Og så kan havregrød varieres i selve grøden med krydderier, frugt og grønt samt toppes med lækre sager lige efter ønske fx med yoghurt, peanutbutter, frugt (frisk, frossen eller som grød), nødder og så videre.
Tilbage til min havregrød med varme krydderier
Grøden her er fuld af smag, og den er så pæn med sin brændte orange farve, der kommer fra kombinationen af græskarmos og krydderier. Og så er den bare rigtig efterårshyggelig.
Psst.
Vær opmærksom på, at inden man kan lave grøden, skal man have lavet en gang græskarmos.
- 50 g grovvalsede havregryn
- 50 g græskarmos
- 50 g blomkålsris fra frost
- 1 tsk stødt kanel
- ½ tsk stødt ingefær
- ¼ tsk stødt nellike
- 2 tsk sukker/agavesirup/erstatning i tilsv. mængde
- Evt. 1 spsk chiafrø
- Grofthakkede valnødder
- ½ tsk salt
- 2 dl vand
- Gerne 1 spsk peanutbutter, enten i eller på grøden (kan sagtens udelades)
- Topping:
- Kokosyoghurt eller vanilleyoghurt
- Æblestykker
- Evt. friske bær, fx blåbær
- Alle ingredienser kommes i en gryde og koges roligt igennem med jævnlig omrøring, til grøden har ønsket konsistens.
- Ønskes grøden lidt mere lind, tilsættes lidt ekstra vand.
- Nyd grøden toppet med yoghurt med kokos- eller vaniljesmag samt stykker af æble og evt. blåbær.