Jeg elsker et godt valnøddebrød, sådan et mørk et med masser af smag og sprøde valnødder. Og hvorfor egentlig ikke bage sådan et i gryde? Brød bagt i gryde bliver altid særligt lækre i skorpen og får en saftig krumme, fordi fugten holdes inde i den lukkede gryde, mens brødet bager. Jeg bruger en støbejernsgryde (den jeg bruger er fra Ikea, den hedder Senior, og den jeg har brugt her i opskriften er på 3 l), men man kan også bruge en stegeso i ler.
Brødet her kan både bages som langtidshævet (det gør altid noget godt for smagen med langtidshævning), eller det kan bages samme dag (det kan også være rart, at man kan bage og nyde brødet samme dag). Uanset hvordan man bager det, er det et nemt brød at have med at gøre.
- 25 g gær
- 4½ dl vand
- 75 g almindeligt maltmel (ikke mørkt maltmel)
- 200 g fuldkornsspeltmel
- 250 g hvedemel
- 1 spsk knust havsalt
- 1 spsk sukker eller honning
- 100 g hele valnødder
- Udrør gæren i lidt af vandet. Når gæren er udrørt, tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen røres meget grundigt sammen (i røremaskine røres 12 minutter på høj hastighed. Dejen skal slippe skålens kanter, når den er færdig og hænge i lange, klistrede tråde fra en ske).
- Dæk skålen med staniol eller husholdningsfilm og stil dejen i køleskab til hævning natten over/ca. 8 timer ELLER dæk skålen med et viskestykke og stil den til hævning i stuetemperatur 1 time.
- Tænd ovnen på 275 grader varmluft og sæt gryden med låg på ind i ovnen på en bagerist på midterste ribbe. Ovn og gryde skal opvarme i 40 minutter. Det tager tid for gryden at blive helt gennemvarm (og det er vigtigt, at den er det!), derfor den lange opvarmningstid.
- Når ovnen er tændt, kommes rigeligt hvedemel på køkkenbordet. Skrab roligt med en fugtet dejskraber dejen ud på det meldækkede bord.
- Dejen hviler her i de 40 minutter, ovnen skal opvarme.
- Herefter tages gryden ud af ovnen og låget tages af.
- Skru ovnen ned på 250 grader varmluft.
- Kom lidt mel i bunden af gryden (dette afhjælper at brødet bages for mørkt i bunden).
- Dejen skal nu foldes, inden den lægges i gryden og bages:
- Med let fugtede hænder foldes hver side (4 sider, ligesom en firkant) ind over midten af dejen. Fugt hænderne let inden hver foldning (vandet modvirker klistring). Dejen foldes, så den er en firkant (sådan cirka).
- Fugt hænderne let igen og saml forsigtigt dejen op og læg den lidt kvikt i gryden med samlingen OPAD.
- Læg låg på gryden.
- Gryden med dejen sættes ind i ovnen på bageristen på midterste ribbe og bager ca. 45-50 minutter. (Bruges stegetermometer er brødet færdig ved 96-98 grader).
- Afkøl brødet helt eller delvist inden servering.
Sker der noget ved at bruge mørkt maltmel? Hvilken betydning har det for bageresultatet?
Hej Stefanie!
Dejligt du kigger forbi og tak for dit spørgsmål.
Med mørkt maltmel, mener du så den HELT mørke eller den “almindelig” mørke maltmel? Ved du hvilke to typer, jeg refererer til?
Den helt mørke kan man ikke erstatte med, da den smager meget maltet, så’n i rugbrøds-retning, og 75 g ville være totalt overkill. Den almindelige mørke maltmel kan du sagtens erstatte med, brødet vil da blive lidt mørkere både i udseende og smag, men det kan også noget.
Kærlig hilsen Pernille.
Et sted øverst står der, at man kan bruge både alm. maltmel og mørkt maltmel. Men i opskriften står der IKKE MØRKT MALTMEL. Hvad skal jeg regne med ? Det lyder lækkert
Hej Lissa.
Hvor hyggeligt du kigger forbi og tak for din årvågenhed. Der skal bruges almindeligt, lyst maltmel. Ikke mørkt maltmel. Jeg har rettet teksten, så denne misforståelse er ude af verden.
Kærlig hilsen Pernille.