Sprød pizza med fuldkorn

Sprød pizza med fuldkorn. Jeg ved det godt; Det lyder næsten for godt til at være sandt. Eller nemt.  Men med denne opskrift er det muligt at bage en lækkert sprød pizzabund. Og det ER tilmed nemt! Jo, det er! Og hvis du bager din pizza på lukket grill (altså, den slags med låg, ik’), vil dine smagsløg sende dig direkte i pizzahimlen.

“Yikes! Pizza på grill ~ det lyder lidt svært. Og besværligt…”

Og her kan jeg så bare sige:

Det er det IKKE. Overhovedet. Okay, nu er jeg så også velsignet med gasgrill, som bare tænder, når man trykker på knappen, og holder varmen, så længe man vil have det (undtagen altså, når man glemmer at checke gasflasken for indhold, *host*).

Men man kan sagtens bage de lækreste sprøde pizzaer i ovn eller på kulgrill også.

Trickene til de bedste pizzaer er…

I min optik er der fire ting, der tager pizzaen til nye højder:

Tårnhøj bagetemperatur

Tyndt udrullet bund

Et tyndt lag topping

En pizzabagesten

 

Hvorfor lige de fire ting?

Fordi:

Meget høj temperatur: Den høje temperatur giver dejen et chok, og dejen danner her gerne lækre luftbobler, der bliver skønt sprøde. Desuden er den høje temperatur med til at gøre bunden skønt sprød.

Tyndt udrullet bund: Fordi det er nemmere at gennembage og dermed sprødgøre en tynd bund end en lidt for tyk bund.

Et tyndt lag topping: Det kan være svært at begrænse sig, når det kommer til topping, men vil man have en harmonisk bagt pizza, kræver det et ikke for tykt lag topping.

En pizzabagesten: Denne hjælper til med sprødheden. De koster ikke mange penge og kan jævnligt købes i fx Netto eller Rema. Og det er godt givet ud at købe en pizzasten, for når man først har bagt pizza på denne måde, kan man ikke holde op igen (plus at man også kan bruge en pizzasten til at bage boller og brød på, hvilket også giver så lækre brød).

Toppings, ja tak!

Mit absolutte yndlingstopping på en pizza:

Hjemmelavet tomatsauce + frisk mozarella + parmesan + cherrytomater + sorte oliven. Efter bagning toppes med rucola og evt et drys hvidløgspeber

Andre lækre toppingvarianter:

Tomatsauce + ost + squash + løg + rød peberfrugt + majs

Tomatsauce + ost + syltet peberfrugt + løg + oliven + parmesan

Ost + kartofler + rødløg + sorte oliven  (ikke tomatsauce på denne variant)

Tomatsauce + ost + champignon + syltet peberfrugt+ ananas

Og så lige en nem og lækker hjemmelavet pizzasauce…

… som får pizzaen til at smage dejligt frisk ~ opskriften til min version af sådan en finder du HER.

Og lige to bonus-tips:

Bonus-tip nr. 1: Flyt pizzaerne over på en bagerist straks efter bagning, så de ikke står og danner kondens under bunden og dermed bliver bløde på bagepapiret eller en skærebræt.

Bonus-tip nr. 2: Er der (utroligt nok) rester, kan disse ved spisning opvarmes på følgende måde: Varmes i mikroovn og derefter på brødrister = varm pizza med skønt sprød bund.

 

Sprød pizza med fuldkorn
 
Mængde: 2 pizzabunde
Ingredienser
  • 20 g gær
  • 3,5 dl vand
  • 2 spsk olivenolie
  • 200 g fuldkornsmel, fx graham, spelt eller hvid hvede
  • Ca. 350 g hvedemel
  • ½ spsk knust havsalt
  • Topping efter ønske (tomatsauce, ost og grønt)
Fremgangsmåde
  1. Gæren opløses i vandet.
  2. Herefter tilsættes de øvrige ingredienser, og dejen æltes (med røremaskine, håndmixer eller hænderne) til en glat og smidig dej.
  3. Dejen hæver 1 time.
  4. Tænd ovnen på 275 grader varmluft eller tænd grillen på fuld varme. Ilæg pizzabagesten i ovn/på grill på dette tidspunkt, hvis en sådan bruges, så den kan blive helt gennemvarm. Ellers sæt to bageplader i ovnen, så disse opvarmes.
  5. Del dejen i to stykker, og rul disse ud så tyndt som muligt og så de passer i størrelse til den eventuelle pizzabagesten.
  6. Pizzabundene lægges på hver deres stykke bagepapir (også hvis pizzaerne skal bages på grill), tomatsauce samt topping kommes på (vigtigt at dette ikke er i for tykt et lag, da pizzabunden så kan have svært ved at gennembage).
  7. Pizzaerne bages i ovnen i ca. 12 minutter (nogenlunde samme tid på grill), og de er færdige, når både skorpe og bund har fået farve og er sprød, når man banker på dem.
  8. Flyt pizzaerne over på en bagerist, så de ikke står og laver kondens og dermed bliver bløde på bagepapiret eller en skærebræt.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Dejen kan også koldhæves ~ brug da kun 5-10 g gær og lad dejen hæve tildækket i køleskab 8-24 timer.

Og lige to bonus-tips:

Bonus-tip nr. 1: Flyt pizzaerne over på en bagerist straks efter bagning, så de ikke står og laver kondens og dermed bliver bløde på bagepapiret eller en skærebræt.

Bonus-tip nr. 2: Er der (utroligt nok) rester, kan disse ved spisning opvarmes på følgende måde: Varmes i mikroovn og derefter på brødrister = varm pizza med skønt sprød bund.

 

Sprød pizza med fuldkorn

 

Sprød pizza med fuldkorn

 

Sprød pizza med fuldkorn

 

Sprød pizza med fuldkorn