Indisk kartoffelret med linser samt raita er en ret, der er yderst populær herhjemme. Generelt er indisk mad på listen over yndlingsmad hos os, og det er der en god grund til. Indisk mad er nemlig fuld af de dejligste smage og masser af grøntsager. Det indiske køkken er ofte vegetarisk, og ellers er det så let som ingenting at omdanne en ret til at være vegetarisk
Hvordan kan man vegetarisere en indisk ret, der oprindeligt indeholder kød?
Har man blomkål og kikærter, kan man simpelthen blot udskifte kødet med disse to ingredienser. Eller blot med kikærterne (eller andre bælgfrugter), men i indisk mad bruges ofte blomkål i retterne, og jeg synes, dette giver god fylde og konsistens, så derfor ville jeg selv som udgangspunkt erstatte kødet med en kombi af blomkål og kikærter.
Der findes jo også efterhånden en hel del køderstatninger, fx kyllingeerstatninger, man kan bruge, hvis man har lyst til det. Jeg bruger stort set aldrig køderstatninger, da jeg synes, bælgfrugter (og en sjælden gang i mellem tofu) er så lækkert.
Er indisk mad ikke stærk mad?
Indisk mad behøver ikke være stærk ~ heldigvis for mig, for det dér stærk mad er jeg nemlig ikke så gode venner med.
Indisk mad for mig er i høj grad noget med krydderierne; Masser af krydderier, masser af smagsnuancer, masser af smagsdybde. Og så kan man jo derfra gøre maden mere eller mindre stærk efter lyst og afhængigt af, hvad opskriften angiver.
Og hvad er det nu, det der raita er for noget?
Raita er den indiske pendant til den græske tzatziki; Et frisk tilbehør lavet af yoghurt naturel, agurkeskiver, spidskommen og salt. Helt enkelt men også helt perfekt til at supplere indiske retter med.
Raitaen serveres som tilbehør, så kan man nemlig selv vælge, om man vil bruge den som dip eller som iblanding i retten ~ førstnævnte gør, at retten og raitaen står for sig, sidstnævnte giver en mere sammenrørt, cremet ret.
Psst.
Vild med indisk? Også jeg! Tag et smut forbi min indiske dhal, min indiske suppe eller min indiske tabouleh.
- 500 g uskrællede kartofler + 1 spsk neutral olie +1 tsk havsalt + ¼ tsk knust/kværnet peber + 2 tsk garam masala + 1 tsk gurkemeje +1 tsk tandoori
- 1½ løg + 2 peberfrugter (1 gul/orange og 1 grøn) + 1 dåse grønne linser + 1 spsk neutral olie
- Persille
- Frisk mynte
- Nigellafrø
- *Raita
- Evt. naanbrød
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Kartoflerne ordnes og skæres i både og kommes i en frysepose sammen med olie, salt, peber, garam masala, gurkemeje og tandoori, posen holdes lukket øverst oppe og rystes, så ingredienserne bliver grundigt blandet.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og læg kartoflerne herpå i ét lag!
- Bag kartoflerne i 15 minutter.
- Imens ordnes og skæres peberfrugter i mellembrede "strimler" og løg i både (ikke for smalle).
- Løg kommes i en frysepose sammen med peberfrugter, linser og olie, posen holdes lukket øverst oppe og rystes, så ingredienserne bliver grundigt blandet, ligesom med kartoflerne.
- Når kartoflerne har været i ovnen i 15 minutter, tilføjes peberfrugt- løg- og linseblandingen til kartoflerne, og det hele vendes sammen. Tilføj evt. en smule ekstra olie, hvis der mangler lidt.
- Bag videre i ca. 25 minutter. Det er færdigt, når kartoflerne er gyldne, og peberfrugterne har lidt mørke steder/pletter.
- Server med persille, frisk mynte og nigella. Raita* gør sig rigtig godt til denne ret.
Skal linserne være rå eller er det fra dåse ?
Hej Amanda ♀️
Det er en dåse. Jeg har rettet i ingredienslisten nu, så det står mere klart
Kærlig hilsen og god dag til dig,
Pernille.