Müsliboller

Egentlig er det måske at strække den liiige lovligt at kalde disse boller for müsliboller, for det er jo ikke fordi, der er müsli i dem. Men boller med tranebær og hasselnødder bliver i gængs tale kaldt müsliboller, så for at lette forståelsen, hedder mine boller her også det. En mere rigtig betegnelse ville nok være rugboller med tranebær og hasselnødder. For det er lige præcis, hvad det er.

“Hvorfor skal jeg bage disse boller?” tænker du måske.

Fordi er er SÅ lækre og SÅ nemme. Surdejsbrød smager skønt og er sjovt at nørde med, men sådan en helt almindelig koldhævet bolle uden dikkedarer kan altså også noget. Bare røre sammen – hvile en masse timer (dejen, altså ~ men du må også godt) – sætte på plade – bage – nyde.

Bum. Ikke så meget pjat.

Men masser af skøn smag og bid fra tranebær og hasselnødder, sprød skorpe og let sød krumme, fuldkorn og masser af fibre. Ja, jeg siger altså ikke nej tak til sådan en skøn müslibolle. Gerne med smør på. Eller som bidebolle. Eller hvad man nu har lyst til.

Koldhævet brød er mange ting, se fx mine bløde, koldhævede boller eller mit franskbrød med hvid hvede.

Og pssst – lige et chokoladefif her til sidst

Erstat tranebær og nødder med mørk chokolade (se opskriftens note-felt) og du har de skønneste chokoladegrovboller.

 

Müsliboller ~ rugboller med tranebær og hasselnødder
 
Disse boller kan også bages med chokolade - se opskriftens note-felt
Mængde: 12 boller
Det skal du bruge
  • 5 dl vand
  • 35 g gær
  • 300 g rugmel
  • 300 g hvedemel
  • 50 g finvalsede havregryn
  • 30 g sukker eller agavesirup
  • 10 g salt
  • 80 g hasselnøddekerner
  • 80 g tørrede tranebær
Sådan gør du
Sammenrøring
  1. Hasselnøddekerner skæres meget groft, de skal nærmest bare halveres.
  2. Rør gæren ud i vandet.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen.
  4. Dæk skålen til og stil den på køl til næste dag ELLER dejen kan hæve i stuetemperatur 1 times tid.
  5. //
Bagning
  1. Sæt en bageplade i ovnen. Tænd ovnen på 225 grader almindelig ovnvarme.
  2. Et stykke bagepapir lægges klar på køkkenbordet.
  3. Når ovnen er helt opvarmet, bruges to fugtede spiseskeer til at sætte dejen på bagepapiret (vandet på skeerne modvirker klistring). Der bliver 12 boller.
  4. Drys bollerne rundhåndet med hvedemel, så de er helt dækkede af et godt lag mel.
  5. Træk bagepapiret med bollerne på over på den varme bageplade fra ovnen og bag bollerne ca. 20 minutter, til de er fint gyldne.
  6. Bollerne afkøles på bagerist.
  7. Når bollerne er til at røre ved, bankes og børstes de, så det overskydende mel kommer af.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Chokoladegrovboller:
Undlad tranebær og nødder
Tilsæt 200 g meget grofthakket chokolade
Tilsæt 2 tsk vaniljesukker
Der bliver 14 chokoladegrovboller