Müsliboller

Egentlig er det måske at strække den liiige lovligt at kalde disse boller for müsliboller, for det er jo ikke fordi, der er müsli i dem. Men boller med tranebær og hasselnødder bliver i gængs tale kaldt müsliboller, så for at lette forståelsen, hedder mine boller her også det. En mere rigtig betegnelse ville nok være rugboller med tranebær og hasselnødder. For det er lige præcis, hvad det er.

“Hvorfor skal jeg bage disse boller?” tænker du måske.

Fordi er er SÅ lækre og SÅ nemme. Surdejsbrød smager skønt og er sjovt at nørde med, men sådan en helt almindelig koldhævet bolle uden dikkedarer kan altså også noget. Bare røre sammen – hvile en masse timer (dejen, altså ~ men du må også godt) – sætte på plade – bage – nyde.

Bum. Ikke så meget pjat.

Men masser af skøn smag og bid fra tranebær og hasselnødder, sprød skorpe og let sød krumme, fuldkorn og masser af fibre. Ja, jeg siger altså ikke nej tak til sådan en skøn müslibolle. Gerne med smør på. Eller som bidebolle. Eller hvad man nu har lyst til.

Koldhævet brød er mange ting, se fx mine bløde, koldhævede boller eller mit franskbrød med hvid hvede.

 

Müsliboller ~ rugboller med tranebær og hasselnødder
 
Mængde: 14 boller.
Ingredienser
  • 5 dl vand
  • 30 g gær
  • 300 g rugmel
  • 300 g hvedemel
  • 30 g sukker
  • 2 strøgne tsk salt
  • 75 g hele hasselnøddekerner (skal ikke hakkes!)
  • 100 g tørrede tranebær
Fremgangsmåde
Sammenrøring
  1. Rør gæren ud i vandet.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen sammen. Dejen vil være til den lidt faste side, det er meningen.
  3. Dæk dejen med et viskestykke el. lign., og stil skålen på køl til næste dag.
  4. //
Bagning
  1. Tænd ovnen på 225 grader almindelig ovnvarme og sæt et lille ovnfast fad i bunden af ovnen.
  2. En bageplade beklædes med bagepapir og stilles klar på køkkenbordet.
  3. Når ovnen er helt opvarmet, bruges to fugtede spiseskeer til at sætte dejen på bagepapiret (vandet på skeerne modvirker klistring). Der bliver 14 boller.
  4. Drys bollerne rundhåndet med hvedemel, så de er helt dækkede af et godt lag mel.
  5. Sæt bollerne ind i ovnen, kom et glas vand i det ildfaste fad og spray evt. også vand ind ovnen. Bag bollerne ca. 23 minutter, til de er flot gyldne (bruges stegetermometer er bollerne færdige ved en centertemperatur på 96-98 grader).
  6. Bollerne afkøles på bagerist.
  7. Når bollerne er til at røre ved, bankes og børstes de, så det overskydende, løse mel kommer af.
Rigtig god fornøjelse.