Bløde, koldhævede boller

Koldhævede boller er stort set altid af den sprøde og seje slags, og det er jeg vild med. Men nogle gange er det også dejligt med nogle bløde boller om morgenen, synes børnene herhjemme, og jeg er enig med dem. Men kan det lade sig gøre, at lave bløde boller i koldhævet version? Ja, det kan det faktisk godt. Og de bliver gode!

Opskriften her tager udgangspunkt i min opskrift på bløde og nemme fødselsdagsboller med fuldkorn, og så har jeg lavet få og små justeringer, hvorved det er blevet til en nem opskrift på dejligt bløde morgenboller.

 

Bløde, koldhævede boller
 
Mængde: 14 stk
Ingredienser
  • 30 g gær
  • 3 dl mælk af ønsket type
  • 85 g smeltet smør af ønsket type
  • 165 g hvid fuldkornshvede mel
  • 325 g hvedemel
  • ¾ tsk groft salt
  • 2 spsk sukker
  • Evt. 1 spsk stødt kardemomme
  • Evt. 10 g bageenzym (kan sagtens udelades)
  • 1 æg (eller kold kaffe ~ æg giver dog det flotteste resultat) til pensling
  • Evt. birkes, sesamfrø eller solsikkefrø til drys
Fremgangsmåde
  1. Gæren udrøres i lidt af mælken.
  2. Den resterende mælk samt smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
  3. De øvrige ingredienser tilsættes ~ hold dog lidt af hvedemelet tilbage ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen heller ikke er for flydende, så den kan holde formen.
  4. Når dejen er rørt sammen, tildækkes skålen, og den sættes i kølskab natten over/ca. 8-10 timer.
  5. Når man er klar til bagning, tages skålen ud af køleskabet, og der trilles 14 boller af dejen, som stilles på bagepapirsbeklædt bageplade.
  6. Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
  7. Bollerne hæver 40 minutter.
  8. Pensl bollerne med æg eller kold kaffe og drys evt. med birkes, sesamfø eller solsikkefrø.
  9. Bollerne sættes i kold ovn, som herefter tændes på 175 grader almindelig ovnvarme. Bag bollerne i ca. 25 minutter (til de er fint gyldne).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Kom bollerne i en pose, når de er kølet af og opbevar dem der indtil servering, herved opnås det allerblødeste resultat.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose.
Bollerne er fryseegnede.

 

Bløde, koldhævede boller

 

Bløde, koldhævede boller