Koldhævede boller er stort set altid af den sprøde og seje slags, og det er jeg vild med. Men nogle gange er det også dejligt med nogle bløde boller om morgenen, synes børnene herhjemme, og jeg er enig med dem. Men kan det lade sig gøre, at lave bløde boller i koldhævet version? Ja, det kan det faktisk godt. Og de bliver gode!
Opskriften her tager udgangspunkt i min opskrift på bløde og nemme fødselsdagsboller med fuldkorn, og så har jeg lavet få og små justeringer, hvorved det er blevet til en nem opskrift på dejligt bløde morgenboller.
Bløde, koldhævede boller
Mængde: 14 stk
Ingredienser
- 30 g gær
- 3 dl mælk af ønsket type
- 85 g smeltet smør af ønsket type
- 165 g hvid fuldkornshvede mel
- 325 g hvedemel
- ¾ tsk groft salt
- 2 spsk sukker
- Evt. 1 spsk stødt kardemomme
- Evt. 10 g bageenzym (kan sagtens udelades)
- 1 æg (eller kold kaffe ~ æg giver dog det flotteste resultat) til pensling
- Evt. birkes, sesamfrø eller solsikkefrø til drys
Fremgangsmåde
- Gæren udrøres i lidt af mælken.
- Den resterende mælk samt smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes ~ hold dog lidt af hvedemelet tilbage ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen heller ikke er for flydende, så den kan holde formen.
- Når dejen er rørt sammen, tildækkes skålen, og den sættes i kølskab natten over/ca. 8-10 timer.
- Når man er klar til bagning, tages skålen ud af køleskabet, og der trilles 14 boller af dejen, som stilles på bagepapirsbeklædt bageplade.
- Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
- Bollerne hæver 40 minutter.
- Pensl bollerne med æg eller kold kaffe og drys evt. med birkes, sesamfø eller solsikkefrø.
- Bollerne sættes i kold ovn, som herefter tændes på 175 grader almindelig ovnvarme. Bag bollerne i ca. 25 minutter (til de er fint gyldne).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Kom bollerne i en pose, når de er kølet af og opbevar dem der indtil servering, herved opnås det allerblødeste resultat.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose.
Bollerne er fryseegnede.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose.
Bollerne er fryseegnede.
Hvor længe tåler dejen at stå til hævning?
Tænker at bage en større portion og have til nybagte boller nogle dage i træk
Er jeg den eneste, som ikke kan se, hvor meget vand gæret skal røres ud i?
Nu har jeg en improviseret bolledej til koldhævning. Jeg håber, at det går.
Hej Sara.
Tak fordi du gør mig opmærksom på det Jeg havde skrevet forkert i opskriften, det er nu rettet.
Jeg håber, dine boller bliver rigtigt lækre.
Kærlig hilsen Pernille.
Hej. ☺️
Hvad gør man så nu med plade tre og fire? ☺️ Er det et problem, at ovnen ikke er kold, når de sættes ind?
Bh Kitt
Hej Kitt.
Hehe, det har jeg ikke prøvet, du lyder til at være i gang med en større produktion?
Hvis du laver flere plader, har du måske plade 3 og 4 til at stå lidt længere tid til hævning? Så hæver de jo lidt mere end plade 1 og 2. Alteenativt kan du skrue lidt ned for ovnvarmen (25 grader ned), så bagetiden bliver lidt længere men ved lavere varme.
Hejsa…
Kan man godt undlade fuldkorns hvedemel? 🙂
Hej Louise.
Det kan man sagtens, erstat med samme mængde hvedemel plus nok en smule mere.
God fornøjelse med bollerne.
Kh. Pernille.
Super god opskrift – tak for den. Ungerne er vilde med dem. Vi kalder dem normalt krydderboller, når jeg laver dem i weekenden, men i dag er det fødselsdagsboller, for vi holder fødselsdag for min søn, som fylder 10 år (og fik konstateret Corona i søndags, som en lille før-fødselsdagsgave).
Bløde, koldhævede boller
Hej Pernille
Jeg skal bage disse boller på lørdag, og vil forberede dem om fredagen.
Mit spørgsmål er dog, kan man godt doble portionen x3, og stadig få samme resultat?
Tak for hjælpen, og tak for opskriften.
Hilsen Sandra
Hej Sandra.
Tusind tak fordi du læser med!
Ja, du kan sagtens lave portionen x3, det bliver samme resultat.
Jeg håber, I kan lide bollerne. Og god fest ~ for mon ikke I skal have fest med så mange boller?
Kærlig hilsen Pernille.