Nemt maltrugbrød

Jeg har allerede et par opskrifter på rugbrød her på bloggen, men jeg må tilstå, at dette er mit yndlingsrugbrød af dem alle: Mit absolutte yndlingsrugbrød af alle rugbrød i verden! Jamen, så godt er det!

Og jeg skal fortælle dig, hvorfor mit maltrugbrød er SÅ godt!

Rugbrødet her er så fuldt af smag og duft, det er fuldt af gode sager som fx masser af grove havregryn og kerner, og så har det den lækreste sprøde, seje skorpe. Og så er der prikken over i’et: Mørkt maltmel. Ikke det almindelige lyse maltmel, man kan finde i velassorterede supermarkeder, nej, det rigtigt mørke maltmel, som man lige skal finde, hvilket man kan i helsekostbutikker eller på internettet. Man kan efterhånden også godt være heldig at finde mørkt maltmel i supermarkeder, jeg har fx set det i både Kvickly og Bilka.

Mørkt maltmel kan hverken smagsmæssigt, duftmæssigt eller udseendemæssigt erstattes af almindeligt, lyst maltmel, så vil man bage dette skønne, skønne rugbrød, må jeg virkelig anbefale, at man får fingre i noget af det gode, mørke maltmel.

Og man ved, rugbrødet i dén grad er godkendt, når min ellers ikke-rugbrøds-spisende yngstedatter siger “Det smager virkelig godt!”

Og psst!

Vil du hellere bage et lyst rugbrød? Brug denne opskrift med en enkelt justering ~ se hvordan i “I øvrigt”-feltet nederst i opskriften.

 

Maltrugbrød
 
Vil du hellere bage et lyst rugbrød? Brug denne opskrift med to små justeringer ~ se hvordan i "I øvrigt"-feltet nederst i opskriften.
Mængde: 1 brød (i en 2 liters rugbrødsform/31 x 11,5 x 7 cm)
Ingredienser
  • 6 dl vand, lillefingervarmt
  • 15 g gær
  • 260 g grovvalsede havregryn
  • 300 g rugmel
  • 55 g solsikkekerner
  • 45 g hørfrø
  • 20 g mørkt maltmel (det SKAL være det mørke!)
  • 20 g salt
  • Drys: Fx sesamfrø, solsikkekerner eller birkes
Fremgangsmåde
  1. Opløs gæren grundigt i vandet.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen grundigt sammen, enten med grydeske eller i røremaskine.
  3. Beklæd en 2 liters rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
  4. Med en fugtet dejskraber (den skal fugtes jævnligt undervejs) trykkes dejen meget grundigt ned i formen, ud i alle hjørner, til alle kanter og ned i formen. Dette gøres for at undgå lufthuller i dejen. Vandet på dejskraberen modvirker, at dejen klistrer.
  5. Bank formen med dejen hårdt mod bordet nogle gange, igen for bedst muligt at undgå lufthuller.
  6. Kom drys, fx solsikkekerner, på rugbrødet og tryk dette let ned i dejen.
  7. Stil rugbrødet til hævning i 45 minutter ved stuetemperatur.
  8. Når de 45 minutter er gået, tændes ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme, og ovnen varmes helt op.
  9. Formen med rugbrødsdejen i sættes på en bagerist og bages på ovnens nederste ribbe i ca. 60 minutter. Bruges stegetermometer, er rugbrødet færdigt ved 98 grader.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
For et lyst rugbrød bruges samme mængde lyst maltmel og kun 15 g salt (i stedet for de i opskriften angivne 20 g). Rugbrødet bliver lige så lækkert og dejligt mildt (se billederne).

 

Nemt maltrugbrød

 

Nemt maltrugbrød

 

Nemt maltrugbrød

 

Og den lyse, milde variant bagt med lyst maltmel:

Maltrugbrød

 

Maltrugbrød