En fødselsdag skal helst indeholde nogle bløde, søde fødselsdagsboller, og her har jeg sammensat en opskrift, der både er nem at gå til, hurtig at bage, har et reduceret fedtindhold sammenlignet med traditionelle fødselsdagsboller, og som er bagt med fuldkorn (men det opdager ingen, når man bruger hvid hvedemel som fuldkornsdelen ~ det kan jo være, man (som jeg) har nogle lettere fuldkornsforskrækkede (små) mennesker i sit liv). Desuden er bollerne hurtige at lave, da de kun skal hæve en enkelt gang, så man kan faktisk lave boller fra start til slut på under to timer med denne opskrift.

Når jeg bager disse boller, siger alle rundt om bordet “uuhhmm!”, fordi bollerne er så bløde, saftige og søde, præcis som en god fødselsdagsbolle skal være.

Man kan bruge lidt bageenzymer i fødselsdagsbollerne, men det kan også sagtens undlades. Bageenzymer hjælper med at gøre og holde brød saftigt og luftigt, det er nemt at bruge (det tilsættes blot i dejen sammen med de øvrige ingredienser), og det er drøjt i brug, da man kun bruger lidt pr. bagning. Jeg er glad for bageenzymerne fra Bag & Co, dels fordi de fungerer rigtig godt i dejen og dels fordi prisen er meget rimelig. Til en portion boller eller brød bruger man ca. 15 g. bageenzymer, så en bøtte med 400 g (til sølle 50 kr) rækker rigtig langt.

 

Nemme og bløde fødselsdagsboller med fuldkorn
 
Mængde: 14 stk
Ingredienser
  • 3 dl mælk (ko eller plante, enten havre- eller neutral soyamælk)
  • 50 g gær
  • 65 g smeltet smør (ko eller Naturli' Blok)
  • 175 g hvid hvede mel (det er et fuldkornsmel)
  • Ca. 325 g hvedemel
  • ¾ tsk groft salt
  • 2 spsk sukker (ca. 25 g)
  • Evt. 1 spsk stødt kardemomme
  • Evt. 10 g bageenzymer (kan sagtens udelades)
  • 1 æg eller plantemælk (havre eller neutral soya) til pensling
Fremgangsmåde
  1. Gæren udrøres i mælken.
  2. Det smeltede smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
  3. De øvrige ingredienser tilsættes, hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det efter behov ~ OBS: Dejen må ikke blive for tør, hellere en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen heller ikke er for flydende, så bollerne kan holde formen. Dejen røres/æltes grundigt sammen.
  4. Bollerne rulles til kugler og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir.
  5. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem hæve i stuetemperatur 45 minutter.
  6. Pensl bollerne med æg eller plantemælk (havre eller neutral soya).
  7. Bollerne sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
  8. Bag bollerne ca. 15 minutter til bollerne er fint gyldne (skal kun være en smule gyldne i bunden).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Ønskes rosinboller: Tilsæt 250 g rosiner til dejen.

Kom bollerne i en pose eller bøtte med låg, når de er kølet af og opbevar dem der indtil servering, herved opnås det allerblødeste resultat.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose/lukket bøtte. De er også gode efter en tur på brødrister.
Bollerne er fryseegnede.

 

Se her hvordan du triller fine, helt runde boller, der holder formen og ikke sprækker under bagning: