Jeg er kæmpestor fan af marmelade, og særligt den hjemmelavede slags bor i mit marmeladehjerte. Her byder jeg på en opskrift på solbærmarmelade, som – i min optik – udmærker sig på tre punkter: Marmeladen laves med sukkererstatning (= den er sukkerfri), opskriften kan nemt bruges til andre bær end solbær, og så smager og føles den bare helt perfekt.
Sukkererstatning eller sukker?
Hvis du ikke er interesseret i at bruge sukkererstatning, kan du i stedet bruge mosede/blendede dadler (de bløde fra æske) eller med helt almindeligt sukker. I opskriften bruger jeg Easis Perfect Strø, da det efter min smag er den sukkererstatning, der smager bedst og er uden bismag. Ønsker du at bruge sukker, skal du bruge den dobbelte mængde af den angivne mængde Basis Perfect Strø.
“Agar agar ahvaffornoget??” tænker du måske
Agar agar er et vegetabilsk geleringsmiddel lavet af udtræk af alger. Det er meget drøjt i brug, og det smager IKKE af hav. Det eneste, man skal være opmærksom på er, at agar agar først opnår geleringsevnen, når det er koldt. Jeg køber agar agar på nettet, men mon ikke det også kan fås i helsekostbutikker.
Vild med marmelade?
Så er vi to! Prøv da lige at kigge på min appelsinmarmelade med mandler og min hindbær-chiamarmelade.
Opskriften her kan sagtens bruges til andre bær - se i opskriftens Noter-felt
- 250 g solbær, friske eller frosne
- 1 dl vand
- ½ tsk agar agar
- 100 g Easis Perfect Strø
- Solbær og vand kommes i en gryde og bringes i kog.
- Skru herefter ned på medium-lav varme (hos mig er det trin 3 ud af 9), læg låg på gryden. Når blandingen igen simrer tages tid: 5 minutter.
- Efter de 5 minutter tilsættes agar agar som røres meget grundigt ud i grydens indhold. Lad simre med låg på gryden i 3 minutter. OBS: Agar agar stivner først, når marmeladen er HELT kold, jeg plejer at vente et døgns tid med at spise af marmeladen, så den helt sikkert er klar.
- Skru herefter helt ned på laveste trin og tilføj Easis Perfect Strø til marmeladen. Lad det opløses og omrør ind imellem.
- Mos evt. bærrene lidt hvis de ønskes "mindre" i den færdige marmelade.
- Kom den færdige marmelade på skoldende glas, lad dem køle lidt af på køkkenbordet, inden glassene lukkes og sættes i køleskab.
- Marmeladen vil være klar til at spise ca. et døgn senere.
250 g frosne hindbær
1 dl vand
1/2 tsk agar agar
80 g Easis Perfect Strø
Fremgangsmåde som med solbærmarmelade
Brombærmarmelade
250 g frosne brombær
1 dl vand
1/4 - ½ tsk agar agar
80 g Easis Perfect Strø
Evt. fintrevet skal af 1 økologisk citron
Fremgangsmåde som med solbærmarmelade