Denne marmelade er en klassiker i mit køleskab, og jeg har lavet den i mange år. Jeg er vild med kombinationen af den friske, bitre og alligevel lidt søde og smagfulde marmelade og de knasende mandelsplitter heri. Jeg har justeret på min oprindelige opskrift, så den er blevet mindre sukkerfyldt, men det er klart, at når der både er appelsin og citron i marmeladen, så har den brug for noget sødning for ikke at blive for syrlig. Synes man, min variant er for bitter, tilføjer man selvfølgelig bare mere sukker. Man kan sagtens lave denne marmelade med sukkererstatning, her bruger jeg altid Easis Perfect Strø, da jeg har fundet frem til, at denne sukkererstatning er den, der kommer nærmest sukker i smagen og er uden bismag.

Denne opskrift har været et stykke tid undervejs, fordi jeg har afprøvet forskellige sukkermængder samt forskellige tyknings-/geleringsmetoder i marmeladen. Jeg er kommet frem til, at jeg synes, agar agar virker klart bedst. Agar Agar er lavet af alger (men det kan man ikke smage i marmeladen, for så havde jeg ikke brugt det!) og er en vegetabilsk erstatning for gelatine (som er animalsk). Agar agar kan bruges i fx marmelade og desserter. Agar agar er nemt at arbejde med, dog ses pulverets virkning ikke før, marmeladen er helt kold, så frygt ej når marmeladen i varm tilstand overhovedet ikke er tyknet. Det kommer!

Agar agar kan købes fx hos Matas, i helsekostforretninger og på nettet, og det er meget drøjt i brug, da man kun skal bruge en smule for at opnå effekt.

Mmm, jeg elsker bare denne marmelade med dens mandelknas på et godt stykke brød med ost. Og den smager også virkelig godt ovenpå grød, fx min yndlingsgrød.

 

Appelsinmarmelade med mandler
 
Mængde: 1 glas/ca. 250
Ingredienser
  • 2 ubehandlede appelsiner
  • ½ ubehandlet citron
  • 1½ dl vand
  • 20 g mandelsplitter
  • Det søde i marmeladen:
  • 100 g Easis Perfect Strø + ¼ tsk agar agar* pulver
  • ELLER
  • 200 g sukker og ingen tykningsmiddel, da sukkeret vil gøre marmeladen fint sammenhængende
Fremgangsmåde
  1. Skrællen fra den ene appelsin samt fra den halve citron skal bruges i marmeladen: Skær skrællen af med en skarp kniv - få mindst muligt med af den hvide hinde under skrællen. Appelsin- og citronskrællen skæres i helt tynde strimler af ønsket længde (man kan naturligvis også blot rive skrællen på et groft rivejern, men det giver ikke samme tekstur i marmeladen).

  2. Den hvide hinde skæres af på den skrællede appelsin og citronen, og den resterende appelsin befries for skræl og hinde (skrællen herfra skal ikke bruges). Skær den lidt "senede" midte væk på både appelsinerne og citronen og kasser det.

  3. Appelsin"kødet" skæres i stykker af ønsket form og størrelse ~ jeg skærer gerne appelsinerne i tynde, halve både til denne marmelade, men man kan sagtens bare skære appelsinerne i rustikke stykker af ønsket størrelse.
  4. Citron"kødet" skæres helt fint.

  5. Skræl og "kød" fra appelsinerne og den halve citron kommes i en lille gryde sammen med vandet, kog op og skru herefter ned til lystigt simreniveau (hos mig er det trin 4 ud 9). Marmeladen skal herfra koge 45 minutter. Hav låg på gryden (låget skal lige løftes nogle gange i starten af kogetiden, da marmeladen her danner den del store bobler).

  6. Hvis der bruges sukker: Efter ½ time tilsættes sukker. Marmeladen koges videre i 15 minutter. BRUGES SUKKERERSTATNING TILSÆTTES DETTE IKKE ENDNU!*.

  7. Når der er 5 minutter tilbage af kogetiden tilsættes agar agar, som røres grundigt ud i marmeladen (der bruges kun agar agar, hvis marmeladen sødes med sukkererstatning) - OBS: Agar agars virkning ses først, når marmeladen er helt kold, så frygt ej når marmeladen i varm tilstand overhovedet ikke er tyknet. Det kommer!

  8. Mandelsplitterne de sidste 2-3 minutter af kogetiden.

  9. *BRUGES SUKKERERSTATNING: Tilsæt sukkererstatning når marmeladen er færdigkogt efter de 45 minutter og varm (ikke kog) igennem til sukkererstatningen er opløst i marmeladen.

  10. Ønskes det, kan man stavblende massen en anelse.

  11. Marmeladen køler lidt af i gryden og hældes herefter på et skoldet glas, som lukkes med låg.
  12. Marmeladen opbevares i køleskabet, hvor den kan holde ret længe.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Agar Agar er lavet af alger også er en vegetabilsk erstatning for gelatine (som er animalsk). Agar agar og kan bruges i fx sovser, marmelade og desserter.
Dosering er ca. 1 tsk agar agar til ½ liter suppe/sauce/marmelade.
Agar agar kan købes fx hos Matas, i helsekostforretninger og på nettet, og det er meget drøjt i brug, da man kun skal bruge en smule for at opnå effekt.