Dette brød er hele familien glade for, men hvem elsker egentlig ikke også et nybagt, lækkert franskbrød til morgenmad? Eller til eftermiddagsmad? Herhjemme er vi i hvert fald store fans.
Brødet her er bagt med hvid hvedemel, som er min yndlingsfuldkornssort, fordi den er så lys, at jeg kan “gemme” den i brødet, så jeg ikke gør de fuldkornsforskrækkede alt for urolige, hehe. Somme tider bruger jeg lidt mere hvid hvede (og dermed lidt mindre almindelig hvedemel) end angivet i opskriften, det kommer lidt an på, hvad jeg har lyst til.
Mine altid populære nemme og bløde fødselsdagsboller med fuldkorn og mine koldhævede, bløde boller har lagt opskrift til dette lækre franskbrød.
- ½ dl lunkent vand (lillefingervarmt)
- 25 g gær
- 3 dl mælk af ønsket type
- 75 g smeltet smør af ønsket type
- 150 g hvid fuldkornshvede mel
- 350 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 1 æg (eller kold kaffe ~ æg giver dog det flotteste resultat) til pensling
- Birkes eller sesamfrø til drys
- Gæren udrøres i vandet.
- Mælk og smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes
- Når dejen er rørt sammen, tildækkes skålen, og den sættes i kølskab natten over/ca. 8-10 timer.
- Når man er klar til bagning, tages skålen ud af køleskabet, en rugbrødsform på 2 liter beklædes med bagepapir, og dejen trykkes fladt ud heri.
- Fugt et viskestykke og læg dette over formen med brødet i.
- Brødet hæver 35 minutter.
- Pensl brødet med æg eller kold kaffe og drys rundhåndet med birkes eller sesamfrø.
- Brødet sættes i kold ovn, som herefter tændes på 175 grader almindelig ovnvarme. Bag brødet i ca. en time til det er mørkt gyldent (bruges stegetermometer skal centertemperaturen være 98 grader).
- Lad gerne brødet køle (næsten) helt af inden der skæres af det.