Chiagrød med variationer

Chiagrød er sådan en dejlig morgenmad, let og frisk, og for mig en rigtig sommermorgenmad. Her byder jeg på chiagrød med variationer ~ det vil sige, en basisopskrift med forskellige idéer til variationer dels baseret på de opskrifter på chiagrød, der allerede er at finde her på bloggen og dels nye varianter.

Derfor er chiagrød sådan en skøn morgenmad

Der er mange grunde til, at chiagrød er en morgenmad, vi godt kan lide, for eksempel:

Chiagrød tager et øjeblik at røre sammen dagen før, man skal nyde den  

Chiagrød kan spises to stay eller to go

Chiagrød kan varieres på et utal af måder

Chiagrød er cremet, let og frisk

Chiagrød kan nemt laves vegansk

Chiagrød er pænt ~ og når man jo delvist spiser med øjnene, er det da værd at tage med

Chiagrød må meget gerne toppes med friske bær og/eller frisk frugt samt müsli eller granola, og topping er jo altid lækkert

Chiagrød med mælk eller yoghurt?

Rigtig mange laver chiagrød med mælk, hvilket kræver en lidt stor mængde chiafrø for at opnå den faste konsistens, en chiagrød skal have. Det bliver liiige chiafrø’et nok for mig, hvis du forstår, og jeg er ellers rigtig glad for chiafrø generelt.

Så jeg laver min chiagrød med yoghurt, hvilket giver en dejligt cremet og perfekt konsistens. Og hvis man synes, chiagrøden er blevet lige til den faste/tykke side i løbet af natten, justerer man bare konsistensen med lidt vand. Easy peasy.

Hvilken yoghurt skal man bruge?

Man kan bruge lige den yoghurt, man har lyst til. Naturel, frugtyoghurt eller på anden måde tilsat smag. Mine favoritter til chiagrød er:

Vanilleyoghurt fra Cheasy

Kokos skyr-yoghurt fra Cheasy

Lemon lime plantgurt fra Alpro

Mango soyagurt fra Alpro

Blåbær plantgurt fra Alpro

Naturel plantgurt uden sukker fra Alpro (den uden sukker smager mere som traditionel naturel-yoghurt end varianten med sukker)

Og topping, hvad er godt til det?

Man kan sagtens bare nyde en chiagrød, som den er, men jeg kan godt lide at tilføje noget lækkert ved servering, gerne noget med gode fibre, fx fuldkornsmüsli, så mætheden bliver endnu bedre. Her er mine favorittoppings på chiagrød, som enten kan bruges hver for sig  eller kombineres efter lyst, ønske og køkkenbeholdning:

Bær, friske og/eller frosne

Frisk frugt

Kompot, fx min lækre og nemme rabarberkompot

Frugtgrød, se fx min æblegrød og min pæregrød

Müsli eller granola, hjemmelavet eller købt ~ se fx mine hjemmelavede granolaer HER.

Rugbrød, smuldret eller brækket i mindre stykker, evt ristet

Havregryn

Nødder, enten naturel eller fx mine sirupsnødder

Hvad chiagrød også kan bruges til…

Chiagrød er også rigtig lækkert som topping. Jeg bruger det fx meget gerne på havregrød og på bananpandekager.

 

Chiagrød ~ basisopskrift + variationer
 
Mængde: Denne portion rækker til 1 person, når chiagrøden spises som morgenmad med fx bær og müsli på, eller til 2 portioner som topping på grød.
Ingredienser
Basischiagrød
  • 200 g yoghurt af ønsket type, enten plante eller ko, med ønsket smag (fx frugtyoghurt el. lign.) eller naturel
  • 15 g chiafrø
  • Evt. en spsk grofthakkede nødder
  • *
Idéer til fyld og smag:
  • Brug basisgrøden og kombiner fx med følgende:
  • Din yndlingsyoghurt toppet med bær/frugt, musli eller granola
  • Pink version: Basischiagrød med vanille- eller naturel yoghurt + 120 g frosne hindbær + ¼ dl vand ~ hindbær og vand gives et kort opkog i en gryde eller 1½ minut i mikroovn 800 W), hvorefter hindbærrene moses og blandes grundigt med basischiagrøden
  • Gul version: Basischiagrød med kokosyoghurt* + 120 g frossen mango - optøet - moses grundigt med gaffel eller med stavblender + 1½ tsk citronsaft
  • Lilla version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 100 g frosne blåbær (gerne de små nordiske bær, som giver den flotteste farve og dejigste smag) + 1 spsk valnødder + saft fra ¼ lime
  • Kaffe-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 1 tsk nescafé + 2 tsk kogende vand + topping: musli + dadler + valnødder
  • Kakao-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 4 tsk usødet kakao (den man bruger til bagning ~ top fx med frugtgrød som hindbær eller abrikos
  • Vinter-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 100 g æblemos + 1 tsk kanel + ¼ tsk stødt ingefær +1 spsk grofthakkede valnødder
Fremgangsmåde
  1. Alle ingredienserne røres grundigt sammen i en beholder, der lukkes med låg.
  2. Chiagrøden hviler i køleskab natten over.
  3. Om morgenen justeres chiagrødens konsistens evt. med lidt vand.
  4. Tilføj evt. ønsket topping.
  5. Nyd.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Fx kokos skyr-yoghurt fra Cheasy

 

Til venstre en chiagrød kun med yoghurt (vegansk fra Alpro med lemon-lime) og chiafrø, til højre en chiagrød med vanilleyoghurt, æblemos, kanel, ingefær og valnødder:

Chiagrød

 

Chiagrød med vanilleyoghurt, nordiske blåbær (de små der giver særligt meget farve) og lime:

 

Chiagrød med yoghurt naturel lagt sammen trifli-ish med granola, bær og sirup:

Chiagrød

 

Chiagrød med henholdsvis vanilleyoghurt + hindbær og kokosyoghurt + mango:

Chiagrød med variationer

 

Chiagrød med vanilleyoghurt og kaffe, se opskriften HER:

Kaffe-chiagrød

 

Kakaochiagrød ~ lækkert med frugtgrød/-mos som fx hindbær eller abrikos og/eller med vanille- eller kokosyoghurt til samt frisk mynte. Smager lidt som chokolademousse, så denne variant er også god som mellemmåltid/dessert:

Chiagrød med kakao

 

Tropisk chiagrød med kokosyoghurt, mangomos, banan og musli:

Chiagrød