Chiagrød er sådan en dejlig morgenmad, let og frisk, og for mig en rigtig sommermorgenmad. Her byder jeg på chiagrød med variationer ~ det vil sige, en basisopskrift med forskellige idéer til variationer dels baseret på de opskrifter på chiagrød, der allerede er at finde her på bloggen og dels nye varianter.
Derfor er chiagrød sådan en skøn morgenmad
Der er mange grunde til, at chiagrød er en morgenmad, vi godt kan lide, for eksempel:
Chiagrød tager et øjeblik at røre sammen dagen før, man skal nyde den
Chiagrød kan spises to stay eller to go
Chiagrød kan varieres på et utal af måder
Chiagrød er cremet, let og frisk
Chiagrød kan nemt laves vegansk
Chiagrød er pænt ~ og når man jo delvist spiser med øjnene, er det da værd at tage med
Chiagrød må meget gerne toppes med friske bær og/eller frisk frugt samt müsli eller granola, og topping er jo altid lækkert
Chiagrød med mælk eller yoghurt?
Rigtig mange laver chiagrød med mælk, hvilket kræver en lidt stor mængde chiafrø for at opnå den faste konsistens, en chiagrød skal have. Det bliver liiige chiafrø’et nok for mig, hvis du forstår, og jeg er ellers rigtig glad for chiafrø generelt.
Så jeg laver min chiagrød med yoghurt, hvilket giver en dejligt cremet og perfekt konsistens. Og hvis man synes, chiagrøden er blevet lige til den faste/tykke side i løbet af natten, justerer man bare konsistensen med lidt vand. Easy peasy.
Hvilken yoghurt skal man bruge?
Man kan bruge lige den yoghurt, man har lyst til. Naturel, frugtyoghurt eller på anden måde tilsat smag. Mine favoritter til chiagrød er:
Vanilleyoghurt fra Cheasy
Kokos skyr-yoghurt fra Cheasy
Lemon lime plantgurt fra Alpro
Mango soyagurt fra Alpro
Blåbær plantgurt fra Alpro
Naturel plantgurt uden sukker fra Alpro (den uden sukker smager mere som traditionel naturel-yoghurt end varianten med sukker)
Og topping, hvad er godt til det?
Man kan sagtens bare nyde en chiagrød, som den er, men jeg kan godt lide at tilføje noget lækkert ved servering, gerne noget med gode fibre, fx fuldkornsmüsli, så mætheden bliver endnu bedre. Her er mine favorittoppings på chiagrød, som enten kan bruges hver for sig eller kombineres efter lyst, ønske og køkkenbeholdning:
Bær, friske og/eller frosne
Frisk frugt
Kompot, fx min lækre og nemme rabarberkompot
Frugtgrød, se fx min æblegrød og min pæregrød
Müsli eller granola, hjemmelavet eller købt ~ se fx mine hjemmelavede granolaer HER.
Rugbrød, smuldret eller brækket i mindre stykker, evt ristet
Havregryn
Nødder, enten naturel eller fx mine sirupsnødder
Hvad chiagrød også kan bruges til…
Chiagrød er også rigtig lækkert som topping. Jeg bruger det fx meget gerne på havregrød og på bananpandekager.
- 200 g yoghurt af ønsket type, enten plante eller ko, med ønsket smag (fx frugtyoghurt el. lign.) eller naturel
- 15 g chiafrø
- Evt. en spsk grofthakkede nødder
- *
- Brug basisgrøden og kombiner fx med følgende:
- Din yndlingsyoghurt toppet med bær/frugt, musli eller granola
- Pink version: Basischiagrød med vanille- eller naturel yoghurt + 120 g frosne hindbær + ¼ dl vand ~ hindbær og vand gives et kort opkog i en gryde eller 1½ minut i mikroovn 800 W), hvorefter hindbærrene moses og blandes grundigt med basischiagrøden
- Gul version: Basischiagrød med kokosyoghurt* + 120 g frossen mango - optøet - moses grundigt med gaffel eller med stavblender + 1½ tsk citronsaft
- Lilla version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 100 g frosne blåbær (gerne de små nordiske bær, som giver den flotteste farve og dejigste smag) + 1 spsk valnødder + saft fra ¼ lime
- Kaffe-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 1 tsk nescafé + 2 tsk kogende vand + topping: musli + dadler + valnødder
- Kakao-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 4 tsk usødet kakao (den man bruger til bagning ~ top fx med frugtgrød som hindbær eller abrikos
- Vinter-version: Basischiagrød med vanilleyoghurt + 100 g æblemos + 1 tsk kanel + ¼ tsk stødt ingefær +1 spsk grofthakkede valnødder
- Alle ingredienserne røres grundigt sammen i en beholder, der lukkes med låg.
- Chiagrøden hviler i køleskab natten over.
- Om morgenen justeres chiagrødens konsistens evt. med lidt vand.
- Tilføj evt. ønsket topping.
- Nyd.
Til venstre en chiagrød kun med yoghurt (vegansk fra Alpro med lemon-lime) og chiafrø, til højre en chiagrød med vanilleyoghurt, æblemos, kanel, ingefær og valnødder:
Chiagrød med vanilleyoghurt, nordiske blåbær (de små der giver særligt meget farve) og lime:
Chiagrød med yoghurt naturel lagt sammen trifli-ish med granola, bær og sirup:
Chiagrød med henholdsvis vanilleyoghurt + hindbær og kokosyoghurt + mango:
Chiagrød med vanilleyoghurt og kaffe, se opskriften HER:
Kakaochiagrød ~ lækkert med frugtgrød/-mos som fx hindbær eller abrikos og/eller med vanille- eller kokosyoghurt til samt frisk mynte. Smager lidt som chokolademousse, så denne variant er også god som mellemmåltid/dessert:
Tropisk chiagrød med kokosyoghurt, mangomos, banan og musli: