
Jeg er blevet helt og aldeles vild med aubergine. Måske er det fordi, jeg aldrig før har kunnet lide det, og nu tager jeg revanche efter et helt liv uden aubergine? Uanset hvad er det bare godt, og aubergineopskrifterne står i kø i mit hoved.
Her er en dejlig auberginegryde med masser af mellemøstlige krydderier, perfekt mad på en kold dag, hvor man har brug for lidt kærlighed på tallerkenen og varme helt ud i næsetippen.
Gryderetten kan laves på vand, hvilket er min “originalopskrift” og den, som er angivet her, men se også i opskriftens “I øvrigt”-felt, hvor jeg har skrevet forslag til at lave retten med kokosmælk eller fløde (vær dog opmærksom på, at dette ændrer rettens farve, se længere nede i indlægget).
- 1 aubergine, stykker af ca. 1½ x 1½ cm
- 1 dåse kikærter (=240 g kogte kikærter), skyllede og drænede
- 1 løg, medium stykker
- 2 fed hvidløg, finthakket eller knust
- 1 dåse hakket tomat
- 1 grøntsagsbouillonterning
- ¼ tsk tørrede chiliflager (1/2 tsk hvis du er sejere end mig)
- 1½ tsk spidskommen
- 2 tsk kanel
- 2 spsk syvkrydderi*
- Saft af ½ lime
- 2 spsk soya
- 3 spsk rød balsamico
- 1 spsk agavesirup
- 2 tsk havsalt
- ½ tsk groft sort peber
- 15 g maizena
- 5 dl vand**
- Fuldkorns-, basmati- eller jasminris
- Frisk spinat eller grønne bønner (=haricots verts)
- Peanuts
- Evt. Frisk parmesan eller yoghurt naturel eller fraiche
- Steg løg og hvidløg bløde i lidt olivenolie ~ de skal ikke tage farve!
- Rør maizenaen ud i vandet (eller i kokosmælken hvis dette anvendes i stedet for vand).
- Tilsæt alle de øvrige ingredienser og bland grundigt.
- Lad retten koge roligt med låg på i ca. 30 minutter, retten er færdig, når auberginestykkerne er møre. Omrør ind i mellem.
- Juster med vand, hvis konsistensen ønskes lidt tyndere, og smag til.
- Serveres med ris, frisk spinat eller grønne bønner, peanuts og evt. parmesan/yoghurt naturel/fraiche.
**Det er også lækkert at udskifte 1 dl af vandet med fløde eller delvist/helt at erstatte vandet med kokosmælk.
Bruges tomat og vand, som opskriften angiver, ser saucen rødlig ud som her (en lidt “knækket rød” pga de brune krydderier:
Bruges en kombi af tomat og enten kokosmælk eller fløde, som opskrifter angiver som mulighed, bliver saucen mere brun (pga det hvide element fra kokosmælk eller fløde plus alle de brune krydderier, bliver saucen brun. Men som en følger sagde, så ser saucen “mere smovset” ud i brun version.
På billedet her er al vandet erstattet med kokosmælk, og det smagte fantastisk: