Knuste kartofler med løvstikke og havsalt

Knuste kartofler med løvstikke og havsalt

Knuste kartofler er efterhånden en klassiker og med rette. Men du skulle nu også tage at prøve knuste kartofler med løvstikke og havsalt, for dét er altså bare en lille guldskat af smag og rustik pænhed.

Knuste kartofler ~ er det besværligt eller hva’?

Besværligt er det ikke nej, så lavede jeg det ikke. Lidt tidskrævende? Både og. De passer sig selv det meste af tiden, både i gryden og i ovnen. Men man skal selvfølgelig også gøre lidt selv, ik.

Men altså, besværligt er det ikke:

Kog kartoflerne.

Knus kartoflerne og pensl dem.

Bag kartoflerne.

Nyd kartoflerne.

Det er da ikke så galt, vel?

Løvstikke? Hvor får man fat i det?

Løvstikke er en klassisk krydderurt, omend den ikke er lige så almindeligt kendt som fx persille, oregano og rosmarin. Den er utroligt nem og taknemmelig at have med at gøre, og den kan dyrkes både i haven og i krukker. Har man ikke den mulighed, kan man, hvis man er heldig, finde den hos velassorterede supermarkeder i forårs- og sommermånederne.

Løvstikke har en karakterisk og helt vidunderlig smag, der ikke kan erstattes af noget andet, men måske er ikke alle lige vilde med den som jeg er? Så er det jo heldigt, at man bare kan undlade den, og stadig lave virkelig lækre knuste kartofler. Fleksibilitet kan vi jo godt lide, ik.

Apropos fleksibilitet…

… så er der variationsidéer at finde i opskriftens “I øvrigt”-afsnit, hvis det skulle være.

 

Knuste kartofler med løvstikke og havsalt
 
Ingredienser
Til kogning:
  • Kartofler i den mængde, du skal bruge, allerhelst med skræl
  • Vand + salt
  • Masser af frisk løvstikke, blade + stængler
Til efterfølgende bagning:
  • Olivenolie eller smør til pensling
  • Havsalt til drys
  • Lidt frisk løvstikke, relativt fint skåret
Fremgangsmåde
  1. Kom rigeligt vand, masser af løvstikke, salt og kartofler i en gryde.
  2. Kog kartoflerne møre.
  3. Hæld vandet fra og afkøl kartoflerne med koldt vand indtil kartoflerne ikke er brændende varme og dermed kan håndteres.
  4. Beklæd en bradepande med bagepapir og læg kartoflerne herpå.
  5. Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
  6. Mas kartoflerne så de sprækker (se billederne), dette kan gøre fx med hånden (derfor skal kartoflerne ikke være brandvarme), med bagsiden af en spise- eller grydeske eller med en palet.
  7. De knuste kartofler smøres med olivenolie eller smeltet smør.
  8. Når ovnen er helt opvarmet, sættes kartoflerne i ovnen, hvor de bages i 15-20 minutter. Giv dem evt. lidt grill i ovnen til sidst, hvis mere farve/overflade ønskes.
  9. Ved servering drysses med havsalt og relativt fintskåret frisk løvstikke.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Variationsidéer:
~ Udelad løvstikke og krydr kartoflerne med havsalt og groft sort peber.
~ Udelad løvstikke og drys med frisk dild og sesamfrø ved servering
~ Udskift olivenolie/smør med hvidløgssmør (evt. udelad løvstikke med ikke nødvendigvis)

 

Knuste kartofler

Du kan måske også lide...