Vegetarisk dhal med raita

Jeg er kæmpefan af indisk mad. Kæmpe! Og dhal er min absolutte yndlings-indisk-mad. Her byder jeg på en vegetarisk dhal med raita, som vi laver igen og igen i løbet af de kolde måneder herhjemme.

Indisk mad er simpelthen aaalll gooood

Jeg er vild med krydderierne og med, at maden samtidig ikke er for stærk til min temmelig sarte gane. Jeg er vild med duftene, med konsistenserne og med, at det faktisk er ret nem mad, selvom ingredienslisterne ofte virker meget lange. De lange ingredienslister skyldes stort set altid de mange, skønne krydderier, og har man først dem i hus, er det bare at slå sig løs i det indiske køkken. For nøj, der er meget godt at komme efter!

Vegetarisk dhal med raita

Dhal eller daal? Og hvad betyder det?

Dhal/daal betyder linser på indisk, så dette er altså en indisk linseret. Når linserne er kogt møre, er retten grød-lignende i konsistensen, hvilket gør den perfekt sammen med ris eller naan, og en dhal krydres traditionelt med spidskommen, korianderfrø, løg, hvidløg, paprika og ingefær. Der findes et utal af varianter af dhal, krydret på utallige måder og med alle slags grøntsager i.

Vegetarisk dhal med raita

“Og hvad er så det der raita?” spørger du måske

Raita er den indiske variant af tzatziki. Raita er helt enkel og består af yoghurt naturel (evt en blanding af yoghurt og fraiche), helt tyndtskårne stykker agurk og lidt havsalt. Jeg kommer også spidskommen i, og somme tider en smule frisk mynte.

 

Dhal med raita
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
Dhal
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g blomkål (ordnet vægt)
  • 120 g frosne ærter
  • 1½ tsk kanel
  • 1½ tsk spidskommen
  • 1½ tsk stødt ingefær
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk stødt koriander
  • ½ tsk tørrede chiliflager
  • Saft af 1 lime
  • 1 dåse hakket tomat
  • 1 dåse kokosmælk
  • 2 dl vand
  • 150 g røde linser
  • 2 tsk groft salt
Raita
  • 250 g yoghurt naturel
  • 75 g agurk
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ tsk havsalt
  • Gerne lidt frisk mynte men kan udelades
Tilbehør
  • Brune ris og/eller naanbrød
  • Frisk spinat
  • Frisk koriander
  • Nigellafrø
Fremgangsmåde
  1. Skær alle grøntsagerne:
  2. ~ Løget skæres i medium "halvmåner"
  3. ~ Hvidløgsfeddene skæres fint
  4. ~ Blomkålen skæres i små (ikke for små) buketter/stykker
  5. Sæt risene til at koge i en gryde.
  6. Løg og hvidløg svitses klare i lidt olie på en dyb pande eller i en gryde.
  7. Tilsæt alle krydderierne og rør sammen.
  8. Tilsæt hakket tomat, kokosmælk, limesaft, vand, røde linser, salt og peber og rør sammen.
  9. Retten småkoger (hos mig er det på trin 3 ud af 9) i alt 30 minutter under jævnlig omrøring og med låg på panden/gryden ~ tilsæt ærter og blomkål de sidste 10 minutter.
  10. Men retten og risene koger, laves raitaen:
  11. Agurk skæres i helt, helt tynde " mønter", og alle ingredienser til raitaen blandes sammen.
  12. Retten er færdig, når linserne og blomkålen er møre men ikke helt udkogte.
  13. Server med ønsket tilbehør.
Rigtig god fornøjelse.

 

Vegetarisk dhal med raita