Så stod man der i Netto, og så var der udsolgt af yndlingspitabrødene (du ved de store, tykke, bløde pitabrød fra Premiuer). Så tænkte jeg: “Det må være mit tegn til endelig at kaste mig ud i at bage mine egne. Og det skulle selvfølgelig være nogle grove og nemme pitabrød, ik.
“Det har jeg ikke prøvet før…
…så det kan jjeg sikkert godt finde ud af”, tænkte jeg. Med så meget løgn bagefter. For der var jo en grund til, at jeg ikke har kastet mig ud i det før nu. Jeg troede nemlig, det var både svært og besværligt. Ligesom dengang jeg ikke turde bage naanbrød. Og lige som dengang med naanbrødene blev jeg også positivt overrasket over, HVOR nemt det er at bage sine egne pitabrød.
Om der er noget særligt, man skal vide for at bage pitabrød?
Næ. Det er nemlig ret ligetil:
Rør dejen sammen.
Lad dejen hæve.
Del dejen og rul den til kugler.
Varm ovnen op.
Rul dejkuglerne til flade pitabrød.
Bag pitabrødene i kort tid ved høj varme.
Bum. Det lyder da ikke så svært, vel?
Om man skal bruge nogle særlige remedier til pitabrødsbagning?
Igen: Næ.
Du skal bruge:
Helt almindelige ingredienser som gær, vand, mel, salt og olie.
Du skal bruge en håndmixer eller en røremaskine.
Du skal bruge en ovn.
Og så KAN du bruge et bagestål eller en pizzasten, men det kan sagtens undværes. Så bager man bare pitabrødene på en bageplade.
Det ER virkelig nemt, I promise!
Så skal vi ikke bare gå i gang?
- 4 dl lunkent vand
- 40 g gær
- 200 g rugmel
- 375-400 g hvedemel
- 15 g olivenolie
- 10 g salt
- Udrør gæren i det lunkne vand.
- Tilsæt de to slags mel (hold lidt af hvedemelet tilbage), olie, og salt og rør dejen grundigt sammen. Dejen vil højst sandsynligt være let klistret, inden den stilles til hævning.
- Lad dejen hvile tildækket med et viskestykke og i stuetemperatur i 45 minutter.
- Når hævningen er færdig, tændes ovnen på 250 grader varmluft og et bagestål eller en bageplade sættes samtidig ind i ovnen.
- Tag dejen ud af skålen, den har hævet i, ælt den let og vej den af i 8 lige store stykker. Tril hvert dejstykke til en kugle.
- Beklæd bagestålet/bagepladen med et stykke bagepapir. Rul kuglerne ud til pitabrød efterhånden, som de skal bages. Der kan bages to, max tre, pitabrød ad gangen på et bagestål/en bageplade.
- Pitabrødene rulles ud til 5 mm tykkelse* og bages med det samme.
- Pitabrødene bages 7-8 til de er puffet op og har fået fin farve.
- Afkøl på bagerist pakket ind i viskestykke og opbevar de afkølede pitabrød i en bøtte med låg eller en plastikpose.