Grove kerneboller med æble

Man tror næsten, det er løgn, men de her boller er bløde, lækre, nemme og virkelig populære herhjemme hos alle, til trods for, at de er 100% fuldkorn! Ja, jeg sagde jo, man tror det er løgn. Lad mig præsentere mine grove kerneboller med revet æble.

Hvad er fuldkornsbrød?

Der er mange versioner af fuldkornsboller og -brød. For at brød kan betegnes fuldkorn, kræver det, at minimum 50% af melindholdet er fuldkornsmel. Med et melindhold på under 50% kaldes brødet grovbrød/grovboller. Det betyder fx, at mine fødselsdagsboller er grovboller, da de indeholder fuldkornsmel på under 50% i den samlede melmængde. Men langt de fleste af mine boller og brød er fuldkornsboller og -brød, da jeg holder meget af at spise fuldkornsbrød. Fx er mine rugboller med tranebær og hasselnødder eller mit klassiske grydebrød eksempler på fuldkornsboller og -brød her på bloggen.

Grove kerneboller med æble

 

Hvad gør disse grove kerneboller med æble til 100% fuldkornsboller?

Brød og boller kan altså kaldes fuldkorns boller, hvis blot indholdet af fuldkornsmel udgør mere end 50% af det samlede melindhold. Det vil sige, at der kan være alt mellem 50% og 100% fuldkornsmel i et fuldkornsbrød. Der er intet galt i at bage boller med kun 50% fuldkornsmel. Eller i at bage og nyde boller med 0% fuldkornsmel (=hvedeboller, mums!), men jo mere fuldkornsmel, jo flere gode fibre, jo mere mæthed i længere tid. Disse boller er bagt med havregryn, rugmel og hvid hvede mel, som alt sammen er fuldkornsprodukter. Ingen hvedemel. Og er derfor 100% fuldkornsboller.

Alt det fuldkorn ~ er det så så’n no’en tørre kugler, de her boller?

Nope! Tværtimod, faktisk. Fordi der er æble og masser af hørfrø i dejen, holder bollerne sig friske i mange dage. Opbevar bollerne i en frysepose, og rist dem evt. på 2., 3., 4.-dagen (hvis de da ikke for længst er spist) på en brødrister.

Grove kerneboller med æble

 

Hvad kan man bruge de her grove kerneboller med æble til?

Bollerne her er lækre til alle måltider, fx:

Til morgenmad ~ med ost og marmelade på. Eller smør, smør smager genialt på rigtig groft brød

Til frokost ~ brug bollerne som sandwichboller, også i madpakken. Eller brug dem som brød til toast, det er GODT!

Til mellemmåltid ~ prøv at nyde dem med mørk pålægchokolade på, det er lææækkert!

Til aftensmad ~ bollerne er geniale som lækkert tilbehør til salat og suppe

OG!  Bollerne kan også bages som chokoladeboller a la de choko-rug-boller, man kender fra bagerne ~ se hvordan i opskriften.

Grove kerneboller med æble Choko-rug
Choko-rug ~ mindst lige så gode som dem fra bageren

Og skal vi så ikke bare se at få rørt den dej sammen?

 

Grove kerneboller med æble
 
Bollerne her kan også bages som chokoladeboller a la de choko-rug-boller, man kender fra bagerne. Tilsæt da 180 g mørk, meget grofthakket chokolade til dejen.
Mængde: 12 boller
Ingredienser
  • 60 g hørfrø + 1 dl kogende vand
  • 4½ dl koldt vand
  • 30 g gær
  • 10 g agavesirup
  • 1 æble, gerne med rød skræl (der bruges 70 g revet æble i dejen)
  • 85 g grovvalsede havregryn
  • 160 g rugmel*
  • 260 g hvid hvede mel (dette er et fuldkornsmel)
  • 10 g groft salt
  • 50-100 g solsikkekerner og/eller græskarkerner
  • Drys: Solsikkekerner og/eller græskarkerner samt sesamfrø

  • Ønskes choko-rug-boller tilsættes også 180 g mørk, meget grofthakket chokolade
Fremgangsmåde
Sammenrøring
  1. I en lille seperat skål el. lign. røres det kogende vand og hørfrø sammen.
  2. Riv æblet groft på et rivejern.
  3. I en røreskål udrøres gæren i de 4½ dl koldt vand.
  4. Tilsæt alle øvrige ingredienser også hørfrøblandingen.
  5. Rør dejen grundigt sammen.
  6. Skålen tildækkes og sættes på køl, hvor dejen hviler natten over.
Bagning
  1. Opvarm ovnen til 250 grader varmluft.
  2. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  3. Når ovnen er helt opvarmet sættes 12 boller på den bagepapirsbeklædte bageplade. Brug to fugtede spiseskeer til dette. Form bollerne til så vidt muligt runde boller med de to skeer, form og glat bollernes overflade med bagsiden af den ene ske.
  4. Pensl/spray bollerne med vand og drys med solsikkekerner/græskarkerne samt sesamfrø.
  5. Sæt bollerne i ovnen.
  6. Bollerne bages de første 10 minutter på 250 grader varmluft, herefter skrues ned på 200 grader varmluft, og bollerne bages færdige, dette tager ca. 10 minutter. Det vil sige, at bagetiden er i alt ca. 20 minutter. Bollerne skal være lidt gyldne, når de er færdige.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Rugmel kan erstattes med et hvilket som helst andet fintmalet fuldkornsmel, fx fuldkornsølandsmel, fuldkornsspelt eller fuldkornspurpurhvede.