Bønnebrød

“Ej, dem her skal du altså SÅ MEGET bage snart igen!”, sagde yngstedatter, da jeg serverede disse små brød. Heldigt nok at hun havde det sådan, for brødene var et første forsøg på at bage med bønner. Jeg er nemlig ikke altid så god til at få protein indenbords, men brød elsker jeg, og så tænkte jeg, at det da var supersmart at lave en brød-og-protein-kombi, efter at have set nogle varianter over dette tema ovre på Instagram. Og i min version er brødene selvfølgelig fuldkorn.

Så jeg tænkte. Længe. Grundigt. Og så lidt længere. Skrev idéer ned og endte med denne opskrift, som jeg endelig fik taget mig sammen til at prøve ~ og som så bare funkede i første hug. Hvor heldig kan man være!? Og familien er vilde med bollerne, fordi de er ultrabløde (brødene, altså) og smager virkelig dejligt. De er hurtige at lave, og de holder sig bløde i flere dage i plasticpose. Altså, så mange dage det tager (hvilket ikke er ret mange herhjemme), inden de pludselig er spist.

 

Bløde bønnebrød med graham & gulerødder
 
Mængde: 16 stk
Ingredienser
  • 20 g chiafrø + 1 dl koldt vand
  • 1 dåse (=240 g kogte) cannellinibønner (de aflange hvide, IKKE butterbeans!) + 1½ dl koldt vand
  • 200 g gulerod (revet vægt!)
  • 40 g gær + 1 dl lunkent vand
  • 1 tsk sukker
  • 2 tsk salt
  • 60 g neutral olie, fx rapsolie
  • 50 g solsikkekerner
  • 75 g finvalsede havregryn
  • 275 g grahamsmel
  • 275 g hvedemel
  • Pensling: 1 æg
  • Topping: Solsikkekerner og lidt grahamsmel
Fremgangsmåde
  1. Chiafrø + den angivne mængde vand røres sammen i en lille skål og trækker 15-20 minutters tid.
  2. Bønnerne skylles og drænes grundigt, og herefter blendes bønnerne med den angivne mængde vand i en lille skål el. lign., meget gerne med stavblender, da dette giver et så glat resultat som muligt.
  3. Skræl og riv gulerødderne groft.
  4. I en skål røres gæren ud i den angivne mængde vand og alle ingredienser kommes heri ~ også chia-vandblandingen og de blendede bønner ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Dejen skal være til den lidt klistrede side, men skal samtidig kunne holde formen.
  5. Tag dejen ud på bordet, hav lidt mel på bordet og hænderne, så dejen ikke klistrer (men brug ikke for meget, så den bliver tør).
  6. Dejen deles i 16 stykker og formes som små, flade sandwichbrød som på billederne her, længde 9 cm og bredde 5 cm (eller rulles som almindelige boller), og sættes på en bageplade beklædt med bagepapir ~ de kan godt være på en enkelt bageplade.
  7. Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
  8. Brødene hæver 35 minutter.
  9. Pensl brødene med æg og drys med solsikkekerner og lidt grahamsmel.
  10. Brødene sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
  11. Bag brødene 27-28 minutter til de er let gyldne.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Brødene er superbløde, når de er helt nybagte og sætter sig lidt mere efter nogle timer. De er lige gode uanset hvornår i processen, man spiser dem.
Brødene holder sig saftige i dagevis, de skal blot opbevares i en plastikpose ved stuetemperatur.