Efter at have set utallige indbydende chokoladeboller på Instagram, har jeg nu endelig fået lavet mit eget bud på sådan nogle lækkerheder. Udgangspunkt har jeg taget i mine bløde fødselsdagsboller og så bare chokoladiseret dem. Er det ikke et ord, siger du? Nåmen, det er det så nu.
Herhjemme spiser vi bollerne som bideboller, fordi det er et nemt og lækkert mellemmåltid. Bollerne kan også sagtens være en lækker morgenmadshapser.
Yngstedatters dybtfølte kommentar til disse chokoladeboller, sælger dem nok bedre, end jeg selv kan: “Du skal SÅ MEGET bage dem her igen, mor!”. Bollerne faldt faktisk i hele familiens smag, og de forsvandt da også som dug for solen (bollerne, altså, ikke familien).
Dagen derpå var der stadig nogle boller tilbage, stadig lækkert bløde, og yngstedatter var igen imponeret: “De smager også MEGA godt med smør på!”.
Så mon ikke bare du skal et smut i køkkenet?
- ½ dl lunkent vand (lillefingervarmt)
- 50 g gær
- 3 dl mælk af ønsket type
- 85 g smeltet smør
- 150 g hvid fuldkornshvede mel
- Ca. 400 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 gode spsk sukker
- 1 spsk vanillesukker
- Evt. 10 g bageenzym - men det kan sagtens undværes
- 125 g mørk chokolade, meget groft hakket
- 1 æg (eller kold kaffe ~ æg giver dog det flotteste resultat) til pensling
- Hak chokoladen ret groft.
- Gæren udrøres i vandet.
- Mælk og smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes, hold dog lidt af hvedemelet tilbage, og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side, men stadig så den kan holde formen og er blød og elastisk.
- Vej dejen af og del den i 16 lige store stykker.
- Bollerne rulles til kugler og sættes med en afstand af 2-3 cm på en bageplade beklædt med bagepapir (de skal vokse lidt sammen under bagning.
- Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
- Bollerne hæver 35 minutter.
- Pensl bollerne med æg eller kold kaffe.
- Bollerne sættes ind i en kold ovn på midterste ribbe. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme.
- Bag bollerne ca. 18 minutter til de er fint gyldne.