Vinterboller Juleboller

Disse skønne boller kalder jeg vinterboller, fordi jeg synes, det er synd at kalde dem “juleboller” ~ de smager nemlig godt hele vinteren og ikke kun til jul. Men altså, uanset om vi kalder dem vinterboller eller juleboller ændrer det ikke på, at de smager så (jule)englene synger!

Mine vinterboller er et perfekt mellemmåltid fulde af smag og tekstur fra kandiseret appelsinskal, dadler, hasselnødder og kardemomme, og så har de et lækkert crunch på toppen. Bollerne er dejligt bløde men stadig fyldige i krummen, og så er de naturligvis til den sundere side.

Hvordan er bollerne “til den sundere side”?

Der er nemlig dels fuldkornsmel i bollerne, og dels er mit mål altid at reducere fedt- og sukkerindholdet, selvfølgelig uden at gå på kompromis med smag og konsistens. Hos mig er det slut med forbudt, og derfor er boller altid en god idé hos mig, men der er ingen grund til unødige kalorier, når man kan få superlækre resultater med mindre.

Jeg spiser bollerne som bideboller, og de smager godt både kolde og lune. Sådan en helt nybagt, blød og stadig lun bolle ~ øj, det er godt!

Psst!

Vild med julebag og andre lækre julede sager? Så tag et kig på min “Jul & Nytår”-kategori her på bloggen.

 

Vinterboller med appelsin
 
Mængde: 16 stk
Ingredienser
  • 100 g kandiseret appelsinskal
  • 80 g tørrede dadler (ikke de bløde i papæske!)
  • Ca. 450 g hvedemel (nok også lidt mere)
  • 200 g hvid hvede mel
  • 50 g hasselnødder
  • 80 g sukker af ønsket type
  • 1 spsk stødt kardemomme (= 5 g)
  • 1 tsk knust havsalt
  • 1 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 2½ dl mælk (soya eller ko)
  • 50 g smeltet smør
  • Til pensling: 1 æggehvide
  • Drys: Hasselnøddeflager og perlesukker
Fremgangsmåde
  1. Kom hvid hvede mel og det meste af hvedemelet (hold en smule tilbage) i en skål.
  2. Skær dadler i stykker lidt større end det kandiserede appelsinskal, hak hasselnødderne meget groft (jeg halverer dem faktisk bare), og kom kandiseret appelsinskal, dadler og hasselnødder i skålen til melet. Bland grundigt så frugtstykkerne er fordelt i melet.
  3. Tilsæt de øvrige tørre ingredienser.
  4. I en anden skål opløses gæren i vandet, og de øvrige våde ingredienser tilsættes heri.
  5. Hæld de våde ingredienser over i skålen med de tørre ingredienser og rør dejen godt sammen med håndmixer eller i røremaskine på lav hastighed (dette for ikke at ødelægge frugt og nødder).
  6. Tilsæt mere hvedemel hvis dette er nødvendigt (det er det sandsynligvis). Dejen må endelig ikke være til den tørre side, den skal lige akkurat ikke klistre, så er den perfekt.
  7. Skær dejen i 16 stykker og tril disse til boller.
  8. Bollerne hæver på bagepladen tildækket med et fugtigt viskestykke 40 minutter i stuetemperatur.
  9. Pensl bollerne med æggehvide, drys gavmildt med perlesukker og hasselnøddeflager.
  10. Sæt pladen ind i midten af den kolde ovn og tænd først nu ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme (at sætte bollerne ind i kold ovn udnytter ovnens opstartsvarme).
  11. Bollerne bages ca. 20 minutter, til de er flot gyldne på toppen.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Bollerne kan sagtens spises dagen derpå også ~ gerne let lunet ~ gem dem da i en lukket pose. Bollerne er også fryseegnede. Vær dog opmærksom på, at perlesukkeret "smelter" ved opbevaring i pose/fryser.