Jeg har lavet et nyt take på julens traditionelle rødkålssalat, som jeg kalder “Julesalat med nye toner”, fordi man gerne må opdatere klassikerne, ik? Og fordi julen er fyldt af mad. God mad. Og masser af mad. Det er hyggeligt – og til tider også lige lovligt mættende. Så hvad gør man, hvis man gerne have noget mad, der smager af jul, ikke ligger tungt i maven, er kød-frit og som bidrager med både næring, mæthed og glæde til krop og sanser?
Tadaaa:
Man kunne lave denne sprøde og smagfulde salat, der indeholder julede elementer som rødkål, tranebær og kanel samt nye toner af linser, garam masala og spidskommen. Den er superlækker i sig selv nydt sammen med godt fuldkornsbrød, og den kan også sagtens gøre sig til på julebordet (hvor jeg dog personligt ville undlade linserne) sammen med en vegetarisk linse”steg” eller jule”steg”.
- 200 g rødkål
- 1 dl sorte linser (ukogt vægt)
- 2 appelsiner
- 1 stængel bladselleri
- ½ rødløg
- Valnødder i ønsket mængde
- 2 gode spsk tyttebærsyltetøj
- 1 god tsk stødt kanel
- 1 god tsk garam masala
- ¼ tsk spidskommen
- ½ tsk salt
- Peber
- Skyl linserne grundigt og kog dem herefter i rigeligt vand med ¼ tsk salt i 20-25 minutter. Smag på linserne efter 20 minutter for at finde ud af, om de er møre. Når linserne er færdigkogt, afkøles de helt (for hurtigt at gøre dette kan linserne overhældes med koldt vand), inden de blandes i salaten.
- Bland tyttebærsyltetøj med kanel, garam masala, spidskommen, salt og peber. Smag til.
- Rødkålen snittes i helt tynde strimler.
- Appelsinerne skæres i fileter eller tynde både/mindre stykker.
- Bladselleri skæres i stykker af ønsket tykkelse.
- Rødløget snittes i tynde strimler.
- Valnødderne hakkes groft.
- Bland alle salatens elementer grundigt.
- Server med godt fuldkornsbrød til.