Efteråret er blandt andet Store Græskar Sæson hjemme hos os (sammen med Store Rodfrugt Sæson, Store Svampe Sæson og så videre). Græskarmos er en meget jævnlig gæst i vores køleskab, da vi bruger den til alle mulige lækre sager.
“Men hvad bruger man græskarmos til, Pernille?” spørger du måske
Jo, altså for eksempel til…
… efterårets bedste morgenmad (som vi lige så gerne spiser til frokost og aftensmad): Græskarhavregrød med varme krydderier og blomkålsris
… i tykke pandekager, fx disse æblepandekager eller bananpandekager, hvor mængden af æble/banan udskiftes med samme mængde græskar
… i chiagrød
… i stedet for kartoffelmos til gryderetter
I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser.
Tre græskarkategorier
Der er tre kategorier af græskar:
De grå græskar (herunder hører sjovt nok butternutsquash, som er lysegult/hvidligt i farven)
De grønne græskar
De orange græskar
De grå græskartyper indeholder mindst vand, de orange indeholder mest vand, og de grønne befinder sig i midten vandindholdsmæssigt at de to andre typer.
Det mest almindelige græskar i madlavning ~ både i det salte og i det søde køkken ~ er det smukke hokkaido.
To nemme tilberedningsmetoder
Der er to nemme måder at lave græskarmos på, som jeg gennemgår i opskriftboksen herunder. Selv er jeg mest til metoden, hvor græskarret bages, da jeg oplever, det giver en mindre vandig mos, særligt når man bruger hokkaidogræskar.
- 1 hokkaidogræskar
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (=over- og undervarme).
- Et hokkaidogræskar deles i kvarte og kerner og "strenge" fjernes.
- De kvarte græskarstykker lægges med skrællen nedad på en bagepapirsbeklædt bageplade.
- Når ovnen er varmet helt op, kommes pladen med græskar ind i ovnen, og græskarstykkerne bages ca. 45 minutter, indtil de er helt møre og bløde i kødet.
- Græskarstykkerne afkøles lidt.
- Skrab med en ske græskarkødet fra skrællen.
- Græskarkødet køres med stavblender eller almindelig blender så glat som muligt (dette kan også gøres så grundigt som muligt med en gaffel).
- Opbevar græskarmosen i lukket beholder i køleskab, hvor den holder sig nogle dage.
- Et hokkaidogræskar deles i kvarte, kerner og "strenge" fjernes, og de kvarte stykker græskar skrælles.
- Skær de kvarte græskar i mindre tern.
- Kog græskarternene i usaltet vand til disse er helt møre.
- Dræn græskarternene for vand i en si.
- Græskarkødet køres med stavblender eller almindelig blender så glat som muligt (dette kan også gøres så grundigt som muligt med en gaffel).
- Opbevar græskarmosen i lukket beholder i køleskab, hvor den holder sig nogle dage.
Et spørgsmål, jeg vil servere mosen som tilbehør til gammeldags oksesteg.
Skal mosen serveres kold eller varmet?
Tak!
Vh. Inger lise Hille
Hej 🙋🏼♀️
Sikke en god idé! 👏🏼 Du kan servere den både kold, lun og varm. Eventuelt kan du vende lidt smør i mosen og servere den varm med et drys af frisk timian eller rosmarin.
Rigtig god fornøjelse 🎃
Kærlig hilsen Pernille.