Græskarmos

Efteråret er blandt andet Store Græskar Sæson hjemme hos os (sammen med Store Rodfrugt Sæson, Store Svampe Sæson og så videre). Græskarmos er en meget jævnlig gæst i vores køleskab, da vi bruger den til alle mulige lækre sager.

“Men hvad bruger man græskarmos til, Pernille?” spørger du måske

Jo, altså for eksempel til…

… efterårets bedste morgenmad (som vi lige så gerne spiser til frokost og aftensmad): Græskarhavregrød med varme krydderier og blomkålsris

… i tykke pandekager, fx disse æblepandekager eller bananpandekager, hvor mængden af æble/banan udskiftes med samme mængde græskar

… i chiagrød

… i stedet for kartoffelmos til gryderetter

I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser.

Tre græskarkategorier

Der er tre kategorier af græskar:

De grå græskar (herunder hører sjovt nok butternutsquash, som er lysegult/hvidligt i farven)

De grønne græskar

De orange græskar

De grå græskartyper indeholder mindst vand, de orange indeholder mest vand, og de grønne befinder sig i midten vandindholdsmæssigt at de to andre typer.

Det mest almindelige græskar i madlavning ~ både i det salte og i det søde køkken ~ er det smukke hokkaido.

To nemme tilberedningsmetoder

Der er to nemme måder at lave græskarmos på, som jeg gennemgår i opskriftboksen herunder. Selv er jeg mest til metoden, hvor græskarret bages, da jeg oplever, det giver en mindre vandig mos, særligt når man bruger hokkaidogræskar.

 

Græskarmos
 
Ingredienser
  • 1 hokkaidogræskar
Fremgangsmåde
Metode nr. 1: BAGNING
  1. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (=over- og undervarme).
  2. Et hokkaidogræskar deles i kvarte og kerner og "strenge" fjernes.
  3. De kvarte græskarstykker lægges med skrællen nedad på en bagepapirsbeklædt bageplade.
  4. Når ovnen er varmet helt op, kommes pladen med græskar ind i ovnen, og græskarstykkerne bages ca. 45 minutter, indtil de er helt møre og bløde i kødet.
  5. Græskarstykkerne afkøles lidt.
  6. Skrab med en ske græskarkødet fra skrællen.
  7. Græskarkødet køres med stavblender eller almindelig blender så glat som muligt (dette kan også gøres så grundigt som muligt med en gaffel).
  8. Opbevar græskarmosen i lukket beholder i køleskab, hvor den holder sig nogle dage.

Metode nr. 2: KOGNING
  1. Et hokkaidogræskar deles i kvarte, kerner og "strenge" fjernes, og de kvarte stykker græskar skrælles.
  2. Skær de kvarte græskar i mindre tern.
  3. Kog græskarternene i usaltet vand til disse er helt møre.
  4. Dræn græskarternene for vand i en si.
  5. Græskarkødet køres med stavblender eller almindelig blender så glat som muligt (dette kan også gøres så grundigt som muligt med en gaffel).
  6. Opbevar græskarmosen i lukket beholder i køleskab, hvor den holder sig nogle dage.

Rigtig god fornøjelse.

 

Græskarmos

 

Græskarmos