Herhjemme er vi rigtig glade for banangranola, som vi næsten altid har i køkkenskabet. I efteråret er det ret lækkert at skifte banan ud med græskar, og dermed lave en græskargranola. Det er en lækker efterårsgranola med varme krydderier. Og tænk: Morgenmad der indeholder grøntsager, men som bare smager af lækkerhed. What’s not to like?
Grøntsagssnigeren
Jeg kan godt lide at snige grøntsager ind alle mulige og umulige steder, fx i mine overnight oats eller i min havregrød, og nu altså også i min granola. Jo flere grøntsager, jo gladere er min krop. Så enkelt er det.
Først græskarmos, så græskargranola
For at lave græskargranola skal man først lave græskarmos. Lav gerne en stor portion, så har du også til din havregrød og hvad du ellers kan finde på at bruge græskarmos i. Græskarmos smager i øvrigt viiirkelig godt i sig selv, næsten som den mest cremede kartoffelmos med smør i. Tilsæt lidt salt og græskarmosen kan bruges i stedet for kartoffelmos eller som tilbehør/fyld i fx wraps eller bowls.
Hvad spiser man granola til?
Granola er ligesom musli. Forskellen på musli og granola er, at musli er rå, og granola er bagt eller stegt i fx honning/sirup eller frugt-/grøntsagsmos.
Man bruger granola, ligesom man ville bruge musli, fx på yoghurt, smoothie eller frugtgrød.
Og så skal vi vist også bare i gang med den granola, ik?
- 250 g græskarmos (= cirka et halvt hokkaido)
- 8 dadler (de bløde fra papæske)
- 200 g grovvalsede havregryn
- 75 g græskarkerner
- 2 spsk kanel
- ½ tsk stødt nellike
- ½ tsk allehånde
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk muskatpulver
- ½ tsk helt knust havsalt (dette fremhæver smagene, men det kan sagtens undværes)
- Lav græskarmosen (kan sagtens gøres på forhånd).
- Når græskarmosen er færdig:
- Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
- Græskarmos og de udstenede dadler blendes til en glat masse (så glat som muligt i hvert fald).
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
- Tilsæt gærskar-dadelmosen i skålen og bland det hele meget grundigt.
- Beklæd en bageplade med bagepapir og spred granolablandingen ud herpå. Med to spiseskeer "hakkes" granolaen ud i så små stykker som muligt, granolaen må ikke ligge et dækkende lag på pladen (se billede længere nede).
- Gør nu som følger:
- ~ Granolaen bages 15 minutter.
- ~ Herefter vendes og hakkes granolaen (stadig på pladen) i mindre stykker med to spiseskeer.
- ~ Bag granolaen videre i 10 minutter.
- ~ Herefter brækkes/smuldres granolaen (stadig på pladen) i små stykker, dette kan gøres med to spiseskeer eller med fingrene (hvis man er lidt kvik på fingrene kan man godt gøre det uden at det er for varmt)
- ~ Bag granolaen videre i 5 minutter.
- ~ Vend granolaen rundt, bag videre 5 minutter.
- ~ Måske skal granolaen vendes en sidste gang og bages 5 minutter mere, men ikke nødvendigvis. Hold øje, granolaen skal være bagt og sprød, men selvfølgelig ikke brænde af. Vær opmærksom på, at granolen bliver meget sprødere, når den er kølet af.
- Granolaen afkøles helt på bagepapiret på en bagerist.
- Ibland eventuelle tranebær hvis dette ønskes, når granolaen er helt afkølet.
- Opbevares i tætsluttende beholder og holder ret længe.