Efteråret er over os, og det betyder, at de smukke og lækre hokkaidogræskar pryder ethvert supermarkeds grøntsagsafdeling. Græskarboller var derfor et oplagt valg at bruge de fine hokkaido til, for jeg eeelsker boller.
Dengang jeg lærte at holde af græskar
Græskar har ikke altid været er hit hos mig, men det har ændret sig, efter at ældstedatter engang kom hjem efter en madkundskabstime og bare frygteligt gerne ville lave den græskarrisotto herhjemme, de havde lavet i skolen. Siden da har græskar ~ især hokkaido ~ og jeg været rigtig gode venner.
En søgning på “græskar” her på bloggen vidner også om en voksende mængde opskrifter indeholdende græskar, prøv selv at kigge.
Boller propfulde af græskar
Nåmen, det var de boller, vi kom fra. Jeg har proppet så meget græskar som muligt i dem, og de færdige boller er både saftige i krummen og sprøde i skorpen. Græskarkernerne på toppen giver det der ekstra knas.
Godkendt af de hårdeste kritikere
Ældstedatter havde ved første testbagning fået en græskarbolle med i skole, som hun sødt delte med en veninde. Og man ved bare, bollerne er godkendt, når 15 årig veninde udbryder:
“F*ck den smager godt den her, hvor har du købt dem?!”
Så behøver jeg vist ikke overbevise mere om de hersens græskarbollers fortræffeligheder, vel?
- 250 g groftrevet hokkaido (OBS: Den angivne mængde er den mængde, der skal bruges i dejen! Det svarer til cirka ½ hokkaido)
- 35 g gær
- 4 dl vand
- 200 g hvid hvede mel (dette er et fuldkornsmel)
- 100 g grovvalsede havregryn
- 400 g hvedemel
- 1½ tsk salt
- 1½ tsk sukker
- 50 g græskarkerner
- Æg til pensling
- Græskarkerner til drys
- Skræl og riv græskarret groft til der er 250 g.
- Udrør gæren i vandet.
- Kom alle ingredienser i skålen til vand-gærblandingen og rør dejen godt sammen.
- Dæk skålen med fx et klæde og stil dejen til hævning i køleskab natten over.
- *
- Når bollerne skal bages:
- Sæt en bageplade i ovnen, tænd ovnen på 225 grader almindelig ovnvarme og lad ovnen varme helt op inden næste punkt.
- Når ovnen er helt opvarmet, sættes dejen ved hjælp af to let fugtede spiseskeer på et stykke bagepapir ~ der bliver 12-14 boller.
- Pensl med æg og drys gavmildt med græskarkerner.
- Træk bagepapiret over på den varme bageplade.
- Bag bollerne ca. 25 minutter til de er flot gyldne.
- Flyt bollerne væk fra bagepapiret og lad dem afkøle på en bagerist.
Vil man kunne bruge indmaden fra de klassiske store udskærings græskar?
Hej Marlene, hvor er det hyggeligt, du kigger forbi 😄
Ja, du kan sagtens bruge indmaden fra udskæringsgræskarrene!
Kærlig hilsen Pernille.