Græskarrisotto

En dag kom ældstedatter hjem fra skole og ville gerne lave en græskarrisotto til os til aftensmad, som hun havde lært at lave i madkundskab (da jeg gik i folkeren hed det bare madlavning, men fagets titel har ændret sig og timernes repertoire har tydeligvis foldet sig ud, siden jeg gik i skole).

Meeen det dér græskar…

Jeg var i tankerne lidt loren ved det, fordi græskar, ik; Jeg var ikke vild med det. For at sige det på den pæne måde. Men selvfølgelig skulle hun da lave græskarrisotto til os, når hun gerne ville. Og jeg blev virkelig overrasket, for det smagte simpelthen så godt. Virkelig, virkelig godt.

Ny klassiker på matriklen

På et øjeblik blev denne ret en klassiker herhjemme hos os, en ret som vi alle kan lide, både små og store. Hvilket i sig selv er lidt af en præstation, hvilket de fleste med børn vil vide.

Mere risotto?

Jeg har efterhånden udviklet en smag for risotto, som efter min mening er så skønt comfortfood. Har du det lige som mig, så kig lige HER og find min bud på lækre risottoer (samt en enkelt opskrift på bygotto også)

 

Idas græskarrisotto
 
Mængde: 2 personer
Ingredienser
  • 1 medium hokkaidogræskar (eller samme mængde butternutsquash*)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Neutral olie
  • 2 dl risottoris (160 gram), enten alm. risottoris eller fuldkornsrisottoris/fuldkornssushiris (forsk. kogetider, se i opskriften)
  • 5-6 dl vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • ¾ tsk havsalt
  • Lidt groft sort peber
  • 15 g revet parmesan
Topping
  • Høvlet eller revet frisk parnesan
  • Gerne frisk timian
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn. Lad den varme helt op.
  2. Mens ovnen opvarmer skæres græskarret i kvarte og befries for kerner og tråde.
  3. Læg græskarstykkerne på en bagepapirsbeklædt bageplade med skrællen nedad.
  4. Sæt græskarstykkerne i ovnen og bag dem 45 minutter.
  5. Ordn løg og hvidløg og skær begge dele fint.
  6. Kom lidt neutral olie i en dyb pande eller en gryde og lad olien varme op (hos mig på trin 7 ud af 9).
  7. Steg i olien og under omrøring løg og hvidløg et minuts tid.
  8. Tilsæt risene og steg under omrøring videre et minuts tid.
  9. Tilsæt vand og bouillonterning og bland det hele grundigt, mens retten koger op. Når retten koger, skrues varmen ned på lystigt simre-niveau (hos mig trin på 4 ud af 9), og retten koger 20 min. for hvide arborioris/35 min. for fuldkornsrisottoris el. fuldkornssushiris under låg på denne måde. Omrør ind imellem. Risene skal, når de er færdige og klar til næste trin, være møre og have suget det meste af væsken, men ikke det hele.
  10. Når græskarstykkerne har været i ovnen 45 minutter, tages de ud, befries for skræl** og moses grundigt med en gaffel.
  11. Tilsæt græskarmos, revet parmesan, salt og peber til retten og vend grundigt rundt.
  12. Er retten til den lidt faste side, tilsættes lidt ekstra vand.
  13. Server straks med ekstra ost ved siden af til at drysse på efter lyst og ønske samt gerne også frisk timian.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Butternutsquash er et græskar til trods for, at "navnet" indeholder ordet "squash".

**Man befrier nemmest græskarstykkerne for skrællen ved at holde fast i græskarstykket med en gaffel og skrabe det møre græskarkød af skrællen med en spiseske.

 

 

 

 

Græskarrisotto

 

Græskarrisotto