Da jeg var barn, var min mors koteletter i fad en af mine absolutte yndlingsretter. Særligt var den cremede tomatsauce sammen med risene som en lille bid af himlen, syntes jeg.
Mormormad på den grønne måde
Og det synes jeg faktisk stadig, altså det der med biden af himlen. Nu laver jeg bare saucen uden kød og ikke i ovn. Jeg kalder den dog Fadsauce, fordi den oprindeligt har rod i min mors version af koteletter i fad.
Så jeg tillader mig også at kalde retten for Grøn Mormormad. “Hvad er grøn mormormad?” spørger du måske. I min verden er det gammeldags, danske retter, som min bedstemor og min mor lavede, da jeg var barn, som jeg så vegetariserer. At vegetarisere gamle retter betyder for mig at tage kødet ud af retten, tilføje flere grøntsager og stadig få retten til at smage så originalt som muligt.
Mere grøn mormormad
Hvis du kigger øverst på siden, vil du finde et menupunkt, der hedder “Inspiration”, og herunder findes et underpunkt, der hedder Grøn mormormad. Her er denne Fadsauce kommet i godt moderniseret selskab af dejlige gamle retter som fx boller i karry og millionbøf selvfølgelig i vegetariske udgaver. Der kommer løbende flere retter til i denne kategori, så hold skarpt øje, hvis du er nysgerrig på grønne udgaver af det traditionelle danske køkken.
- 1 løg
- 1 bakke (=200 g) brune champignon
- 1 rød peberfrugt
- 1 squash
- 1 dåse kidneybønner (=240 g kogte)
- 2 dåser hakket tomat
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 dl fløde
- 2 tsk paprika
- ½ tsk røget paprika
- 1½ tsk salt
- ¼ tsk groft sort peber
- 2½ dl koldt vand + 20 g maizena
- Tilbehør: Ris
- Ordn og skær grøntsagerne i medium stykker.
- Opvarm en gryde og svits grøntsagerne heri i lidt olie ved høj varme, indtil de er faldet let sammen og evt. har fået lidt farve.
- Kom alle øvrige ingredienser undtagen vand og maizena i gryden, bland det godt sammen og varm saucen igennem.
- Vand og maizena røres sammen og tilsættes i saucen. Kog saucen igennem minimum et par minutter.
- Smag til.
- Server sammen med ris.