Et smørepålæg, der smager syndigt, men som indeholder masser af gode og nærende sager ~ kan det virkelig lade sig gøre? Ja, det kan det faktisk! Dette smørepålæg indeholder både mørk chokolade (antioxidanter), sorte bønner (mættende protein) og hasselnødder (det gode fedt samt kostfibre).
Dette spread er meget smagfuldt og har dejlig tekstur og smag fra de ristede hasselnødder. Det er nemt at lave og holder sig en lille uges tid i køleskabet (hvis spread’en altså får lov at stå så længe). Og så har det flere anvendelsesmuligheder, for eksempel som pålæg på al slags brød eller kernekiks eller som topping på smoothiebowls eller på grød.
Det er da vist bare om at komme i køkkenet med det vuns!
- 40 g hasselnødder
- 1 ds sorte bønner
- 2½ spsk usødet kakaopulver (det man bruger til bagning)
- 75 g mørk chokolade
- 6-8 dadler (de bløde i papæske)
- ¼ tsk knust havsalt
- 1 tsk vanille
- 1 dl koldt vand/plantemælk
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
- Når ovnen er opvarmet, kommes hasselnødderne ind på en bageplade i et enkelt lag og bages ca. 10 minutter eller indtil de er mørke på skallen men selvfølgelig ikke brændte.
- Hasselnødderne afkøles lidt og afhindes ved at gnide og nulre nødderne i et viskestykke.
- Bønnerne skylles og afdryppes grundigt, og dadlerne udstenes.
- Chokoladen smeltes.
- Med en stavblender køres dadlerne med ½ dl af det kolde vand/plantemælken til en jævn masse.
- Resten af ingredienserne tilsættes og køres til en ensartet, cremet og jævn masse, stadig med stavblender.
- Ønskes en lidt tyndere konsistens, justeres der med en anelse koldt vand/plantemælk.
- Hak hasselnødderne i ønsket størrelse og rør dem i chokospreaden med en ske.
- Kommes i tætsluttende beholder/glas og opbevares på køl.
Denne spread er fryseegnet. Jeg gør det - fordi jeg er den eneste herhjemme, der spiser spread'en - at jeg fryser halvdelen af portionen ned. På den måde står den ikke og bliver dårlig i køleskabet, inden jeg når at komme til bunds i den, og samtidig kan jeg tage spread ud af fryseren og have til nogle dage. Det er da smart!
[…] Bananpandekager er et lækkert og lidt sundere alternativ til traditionelle amerikanske pandekager. De er nemme at lave, smager dejligt af banan, og i min version bruger jeg fuldkornsmel, så mine bananpandekager har fin næring og er et lødigt bud på en luksusmorgenmad. Her er de i fint selskab med en skøn hindbærcreme, men man kan toppe sine pandekager med lige det, man bedst kan lide, fx. bær eller frugt, saltkaramel eller bønne-choko-spread. […]
[…] friske, frosne eller tilberedte bær (eller en kombi). Somme tider kommer jeg min saltkaramel, chokobønnespread eller peanutbutter på. Skyr eller tilsvarende plantebaseret produkt bruger jeg også somme tider […]
Smelter du chokoladen inden? 🙂
Hej Ida.
Ja, chokoladen smeltes, inden alle ingredienserne blendes sammen. Nu har jeg rettet i opskriften, så det fremgår, da jeg jo ikke havde fået skrevet det. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det, og undskyld min lange svartid, jeg har simpelthen ikke modtaget besked fra bloggen om, at du havde skrevet.
Kærlig hilsen Pernille.
[…] var der udover frugt også lidt hjemmelavet saltkaramel ~ sukkerfri, naturligvis ~ samt min egen chokospread med sorte bønner og hasselnødder. Toppingfest […]
[…] bikse sammen. De er gode som et let lille mellemmåltid, både som de er eller med et stykke ost, chokospread eller hindbær-chiamarmelade på. De kan også bruges sammen med for eksempel hummus, tzatziki […]