Dette er efterhånden blevet en klassiker, men det er der altså også en god grund til. Disse kiks er helt vidunderligt lækre. Tynde og sprøde. Fulde af god smag og knas. Med saltsmag og masser af mulighed for variation.

Min version af denne klassiker bliver lavet i kiksestørrelse, er uden olie, indeholder fuldkornsmel og har en dejlig og overbevisende smag af salt, lidt a la saltkiks men i luksusudgave. Og så er de både nemme og hurtige at bikse sammen. De er gode som et let lille mellemmåltid, både som de er med frugt til eller med et stykke ost, chokospread eller hindbær-chiamarmelade på. De kan også bruges sammen med for eksempel hummus, tzatziki eller andre former for gode dips.

Og prøv også at drysse kiksene rundhåndet med spidskommen inden bagning, det smager rigtig godt.

 

Salte kernekiks
 
Mængde: 1 bageplade/30 kiks (str. 5x5 cm)
Ingredienser
  • ½ dl finvalsede havregryn
  • ½ dl hørfrø
  • ½ dl græskarkerner
  • ½ dl solsikkekerner
  • ½ dl sesamfrø
  • ¼ dl chiafrø
  • 1 dl fint fuldkornsmel, jeg bruger hvid hvede mel, men fuldkornsspeltmel er også godt
  • 7 g havsalt*
  • 1,75 dl koldt vand
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Bland alle ingredienser godt sammen i en skål, først de tørre og derefter tilsættes vandet. Dejen er meget blød, det skal den være.
  3. Hæld dejen ud på et stykke bagepapir, der passer til en bageplade. Læg et stykke bagepapir ovenpå dejen. Rul med en kagerulle dejen ud mellem de to stykker bagepapir til dejen er et kvadrat på 30 x 30 cm. Det øverste bagepapir fjernes, når dejen er helt udrullet.
  4. Flyt bagepapiret med den udrullede dej over på en bageplade.
  5. Skær/rids med en skarp kniv kiks ud i kvadrater på 5 x 5 cm, dette gør det nemt at knække kiksene fra hinanden efter endt bagning og afkøling.
  6. Hvis ekstra smag ønskes drysses rundhåndet med dette inden bagning. Fx spidskommen kan anbefales.
  7. Kiksene bages ca. 30 minutter eller til de er let gyldne og let hårde/sprøde. De bliver helt sprøde, når de er kolde.
  8. Kiksene opbevares i en lufttæt beholder.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Brug kun 4 g salt, hvis kiksene ønskes mindre salte.