Efteråret banker på, og det er noget, der passer mig rigtig godt. Efteråret er nemlig min yndlingsårstid. Efterår er for mig stearinlys, varme sokker, ild i brændeovn, supper, trøjer og tæpper at putte sig i, godt tv, mørke aftener, gåture i ruske-vejr og naturen, der skifter farver. I efteråret er ældstebarnet født, og lige i halen af efteråret kommer december, min absolutte yndlingsmåned. Så der er nok at glæde sig over i den kommende tid.

Og i dag, hvor vejret var gråt, skyndte jeg mig at tænde stearinlys og bage et skønt bananbrød, der både dufter og smager af de mørke måneder ~ på den allermest dejlige måde, selvfølgelig. Dette bananbrød minder til forveksling om en dejlig krydderkage: Der er varme krydderier og der er hasselnødder. Og så har jeg tilføjet efterårets æbler og dejlige gulerødder. Det bliver altså ikke meget skønnere. Det skulle da lige være, hvis man nød en klat smør på et stykke lunt bananbrød. Mmm!

 

Krydret efterårsbananbrød med gulerod, æble & hasselnødder
 
Der bruges en rugbrødsform str. 25 x 11 x 7 cm (det er vist nok en 1½ liters form)
Ingredienser
  • 325 g meget moden banan (=vægten af selve bananerne uden skræl, det svarer til ca. 3 bananer)
  • 1 æble
  • 100 g gulerod (skrællet vægt ~ svarer cirka til 2 gulerødder)
  • 30 g halverede hasselnøddekerner
  • 75 g dadler (den angivne vægt er uden sten og svarere til ca. 7 dadler) ELLER ¾ dl flydende sødning, fx agavesirup, Bodylabs zero salted caramel topping eller Fibersirup
  • 2 tsk citronsaft
  • ½ tsk havsalt
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 2 tsk vanille
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1½ tsk natron
  • 250 g fint fuldkornsmel, fx hvid hvede mel eller fuldkornsspeltmel
  • 2½ dl mælk af ønsket type, herunder også plantemælk
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (= over- og undervarme).
  2. Bland alle de tørre ingredienser.
  3. Skræl og riv gulerødderne groft, mos bananerne grundigt med en gaffel og riv æblet groft.
  4. Bland alle ingredienserne grundigt sammen, mælken tilsættes som det sidste.
  5. Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
  6. Bananbrødet skal bage cirka 1 time. Læg et stykke staniol over brødet efter 10 minutter, ellers ender overfladen med at blive ret mørk.
  7. Bananbrød kan godt være lidt tricky, så jeg har fundet ud af, at når brødet har en centertemperatur på 88 grader, er det færdigt.
Rigtig god fornøjelse.