Hvis du gerne vil lave billig og god mad, så er dette rødbedefad måske lige noget for dig. Rødbeder smager godt, er superanvendelige, sunde og meget økonomisk mad. Det er da bare win over hele linjen.
Hytteost eller bønner
Det her rødbedefad kan laves vegetarisk, så bruges hytteost i retten, og den kan laves vegansk, hertil bruges kidneybønner i stedet for hytteost. Begge dele smager skønt og har lækker tekstur, forskellen ligger blot i, hvilken type protein, du ønsker at bruge.
Rødbedefad – en tibehørsret
Selvom rødbedefadet her indeholder både grønt (eller rødt, men you get it, ik) og protein, er det en ret, der passer sig bedre som tilbehør end som hoveddelen af et måltid. Jeg kan godt lide at spise et groft og et frisk element sammen med rødbedefadet, gerne sprødt bidegrønt som peberfrugt, agurk og snackgulerødder samt rugbrød med ost eller lidt smør på. Og så serverer jeg meget gerne ofte saftige og sprøde-på-overfladen linsedeller til.
- 500 g rå rødbeder (uskrællet vægt)
- 1 dl kikærtemel + 1 dl koldt vand
- 2 løg
- 200 g hytteost ELLER 1 dåse kidneybønner + 1 dl vand
- ¼ tsk muskatnødpulver
- 1½ tsk salt
- ¼ tsk groft sort peber
- Drys gerne efter tilberedning med frisk estragon eller frisk timian
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Rør kikærtemel, muskatnødpulver, salt, peber og vand grundigt sammen (så kikærtermelet er rørt ud og uden klumper). Lad det hvile mens rødbeder og løg ordnes.
- Bruges bønner blendes/moses disse med vandet.
- Skræl rødbederner (handsker anbefales!) og riv dem groft på rivejern
- Skræl løgene og skær dem i skiver af ønsket størrelse, jeg kan godt lide løgene i halvgrove stykker.
- Bland alle ingredienserne grundigt sammen og kom massen i et ildfast fast str. ca. 20 x 25 cm.
- Bag rødbedefadet i ca. 45 minutter til overfalden er fast (men ikke mørk), og massen ikke længere er "løbende" (check dette ved at skære lidt ned i massen med fx en urtekniv og kig ned i retten).
[…] både rå og kogte, i bøffer, hummus og tzatziki, i salater, supper og bowls, i brød og kage, i varme retter. Og alt muligt […]