Jeg er fuldstændig vild med bananbrød. Altså ~ det hedder bananbrød, men det smager og føles mere som kage. Det kan varieres på mange måder, og det er en sund udgave af kage. Nogle mener faktisk, bananbrød er så fuldt af gode sager, at de gerne spiser det til morgenmad.
Mere overbevisning behøves vist ikke, vel?
Man skulle tro, det var løgn…
Denne variant er en simpel version smagt til med vanille, mørk chokolade og mandler. Helt enkelt og meget lækkert.
Og naturligvis er dette bananbrød, som mine andre bananbrød, bagt udelukkende på fuldkornsmel ~ jo, det passer! ~ og det bliver det ikke ringere af, skulle jeg hilse at sige! Det er nemlig stadig skønt blødt og svampet.
Smid ikke de overmodne bananer ud!
Brug dem til bananbrød (eller granola)! Bananerne skal nemlig være så modne som muligt, vi snakker masser-af-brune-pletter-på-skrællen-og-gerne-bløde-i-kødet-modne, for så bidrager de med masser af sødme i bananbrødet.
Tippet der gør den lille forskel
Brug et stegetermometer ~gerne digitalt ~ til at måle brødets temperatur for at være sikker på, at brødet har den perfekte konsistens. Bananbrød kan nemlig godt være lidt tricky og blive underbagt, hvilket jeg ikke er så vild med. Samtidig gider vi jo heller ikke have et overbagt og dermed tørt bananbrød, vel.
Er du klar til flere bananbrødsvarianter?
Jeg har også andre versioner af bananbrød her på bloggen, prøv fx mit populære krydrede efterårsbananbrød med æble, gulerod & hasselnødder eller mit bananbrød med varme krydderier, mørk chokolade & valnødder.
Og så kan bananbrød også bages som de lækreste muffins, find opskrift og fremgangsmåde HER og en chokoladevariant HER.
- 325 g meget moden banan (=vægten af selve bananerne uden skræl, det svarer til ca. 3 bananer)
- 75 g dadler (den angivne vægt er uden sten og svarere til ca. 7 dadler) ELLER ¾ dl flydende sødning, fx agavesirup, Bodylabs zero salted caramel topping eller Fibersirup
- 2½ dl mælk af ønsket type, herunder også plantemælk
- 2 tsk citronsaft
- 225 g fint fuldkornsmel, fx hvid hvede mel eller fuldkornsspeltmel
- ½ tsk havsalt
- 2 tsk vanille
- 1½ tsk bagepulver
- 1½ tsk natron
- 60 g mørk chokolade
- 40 g mandler
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (= over- og undervarme).
- Bruges chiaæg røres dette sammen, lad det trække 10 min.
- Hak chokolade og mandler groft.
- Kom alle ingredienser undtagen mandler og chokolade i en foodprocessor og kør til det er en helt glat dej (eller mos bananerne med en gaffel og bland alle ingredienserne i en skål).
- Rør mandler og chokolade i dejen med en grydeske.
- Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
- Bananbrødet skal bage cirka 1 time. Læg et stykke staniol over brødet efter 10 minutters bagetid, ellers ender overfladen med at blive ret mørk. Bruges stegetermometer er brødet færdigt ved en centertemperatur på 88 grader.
Bananbrødet smager skønt, mens det stadig er lunt ~ evt. med en klat smør på ~ og det smager også rigtig lækkert koldt.
Skal der ingen æg i? Altså jeg lavede uden og det smagte fint, men du skriver i opskriften at man kan bruge chiaæg?
[…] Det kan jeg vist ikke løbe fra, at jeg har en stor svaghed for (se bare her, her, her, her og her). Men altså… Al den lækkerhed. Alle de variationsmuligheder. Al den […]
[…] har også lavet andre skønne varianter af bananbrødet ~ se mit bananbrød med kokos, vanille, chokolade & mandler eller mit krydrede efterårsbananbrød med gulerod, æble & hasselnødder eller mit bananbrød […]