Da jeg var barn, lavede min mor fyldt squash om sommeren. Hun lavede det, så vidt jeg husker, med en form for frikadellefars i og kom revet ost ovenpå, og jeg var ret vild med det. Som voksen lavede jeg det selv med en fast kødsauce og gratineret med ost, men på et tidspunkt sluttede det dér med kødet jo for mig. Så nu hvor det er squashsæson, har jeg endelig (jeg har da også taget tilløb i flere år) fået taget mig sammen til at få lavet min egen version, nemlig en opskrift på vegetarisk fyldt squash.
Enkel mad fuld af sommer
Retten er helt enkel; Udhulet squash fyldt med god, fyldig sauce, toppet med noget godt og bagt i ovn. Jeg har brugt en masse grøntsager, linser og gode smage som fx soltørret tomat, røget paprika, rosmarin og rødvin, og så er saucen rundet af med lidt fløde. Jeg er helt solgt til de her squash, der er fyldt med den lækre sauce og bagt møre men al dente. Den konsistens, squashen har; OH MY! Det er simpelthen så lækkert, synes jeg.
Let mad der mætter
I teorien lyder fyldt squash ikke som det mest mættende måltid. Jeg mener: En grøntsag fyldt med en sauce af flere grøntsager og linser. Men det mætter mere, end man lige forestiller sig. Herhjemme bliver vi dejligt mætte, når vi spiser fyldt squash sammen med fx dampet blomkål og godt fuldkornsbrød. Som med alt muligt andet plantemad er vegetarisk fyldt squash mættende men på en dejligt let måde.
Og et lille tip
Bliver der noget tilbage af saucen ~ hvis det hele ikke kan være i squashene ~ smager den også virkelig godt som sauce til pasta (tilføj da lidt mere vand, da saucen til fyldt squash er fast og uden for meget overskydende væde, så squashene ikke bliver bløde af saucen under bagning).
Pssst.
Se også mine Pandekagepakker, de er altså også virkelig gode, og populære hos både store og små herhjemme.
- 4 squash
- 1 løg
- 150 g gulerødder (de 150 g er den mængde, der bruges i retten)
- 2 stilke bladselleri
- 50 g soltørret tomat
- 150 g røde linser
- 1 dåse hakket tomat
- 2 dl vand
- 1 dl rødvin
- ¾ dl fløde (plante eller ko)
- 1 tsk tørret salvie
- 2 tsk tørret rosmarin
- ½ tsk røget paprika
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 1½ tsk havsalt
- ¼ tsk groft sort peber
- Rasp og/eller revet ost
- Alle grøntsagerne ordnes:
- - Løget hakkes i mellemfine stykker
- - Gulerødderne rives groft på rivejern
- - Bladselleri skæres i medium stykker
- - Soltørret tomat skæres i mediumgrove skiver
- Alle ingredienser kommes i en gryde og koges ved medium varme med låg på gryden i 25-30 minutters tid. Omrør undervejs. Saucen skal være tyk og helst uden for meget væske, når den er færdig.
- Mens saucen koger, ordnes squashene:
- Halver squashene på langs og skrab kerner og lidt af "kødet" ud med en theske. Der skal være ca. ½ cm kant og bund på squasherne, når de er udhulet (pas på ikke at lave hul ud gennem skrællen). Det udskrabede squash"kød" fra to af squashene skæres fint og kommes i saucen (resten bruges ikke i retten).
- Læg de udhulede squash i et ovnfast fad eller lignende.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme og lad den varme op.
- Når saucen er færdig, fyldes det udhulede hul i squashene med denne. Vær gavmild og lav god top på.
- Drys med rasp eller revet ost (eller begge dele).
- De fyldte squash bages ca. 25 minutter, til de er møre, når man prikker i squash"kødet" med fx en stegenål eller tandstik. Squashen må gerne være have lidt bid men ikke være ubagt/halvrå.
- Server de fyldte squash sammen med fx dampet blomkål eller grøn salat samt godt fuldkornsbrød.
Fyldt squash toppet med rasp:
Og fyldt squash toppet med revet ost: