Groft madbrød

Hvad siger du til et groft madbrød med soltørret tomat, oliven og rosmarin? Sådan et der kræver et minimum, men som smager rigtig godt og ser pænt ud? Et der beundres og nydes, og som kan serveres både til hverdag og gæster?

Du behøver ikke lede længere!

Madbrødet her er nok noget af det nemmeste, jeg kan finde på, når det kommer til brød, der serveres til mad. Hør her:

Rør dejen sammen (ingrediensmængderne passer endda, ikke noget med at stå og vurdere melmængden, bare ned i skålen med det hele på én gang)

Kom dejen i en form

Dejen hæves

Madbrødet pensles og bages

Det er da nemt, ik.

Godt for smagsløgene, godt for øjnene, godt for kroppen

Soltørret tomat, oliven, rosmarin og havsalt er altså bare en vinderkombi, når det kommer til god smag. Og så sker der det magiske, at når madbrødet bages, får det den fineste røde nuance, som kommer fra de soltørrede tomater. I det hele taget er det smukt brød på den rustikke måde, hvilket er min yndlingskombi, og så er brødet endda et fuldkornsbrød ~ og tilmed både blødt og saftigt ~ så der er også dejlige fibre kroppen.

Nåja, fleksibelt er madbrødet også, for man kan vælge enten at koldhæve det (fx røre det sammen om morgenen – eller endda aftenen før), inden det skal bages, eller man kan hæve det i stuetemperatur og lave et lækkert madbrød indenfor ret kort tid. Se hvordan i opskriften.

Faktisk er det bare hele vejen rundt et rigtigt hit, det her madbrød.

Mere madbrød?

Se mit oprindelige nemme madbrød, som min opskrift på groft madbrød med soltørret tomat, rosmarin og oliven er skabt ud fra.

 

Groft madbrød med soltørret tomat, oliven og rosmarin
 
Mængde: En springform på Ø24 cm (ca. 12 stykker brød)
Ingredienser
  • 15 g gær
  • 2½ dl koldt vand
  • 75 g soltørrede tomater (dem i olielage)
  • 50 g sorte oliven
  • En stor spsk havsalt
  • ½ tsk sukker
  • 150 g grahamsmel
  • 150 g hvedemel
Topping
  • Lidt olivenolie til pensling
  • Havsalt til drys ved servering
  • Gerne frisk rosmarin til drys ved servering
Fremgangsmåde
  1. De soltørrede tomater afdryppes og skæres i grove skiver.
  2. De sorte oliven halveres.
  3. Gæren røres ud i vandet.
  4. Alle ingredienser tilsættes, og dejen røres grundigt sammen. Melmængden passer, dejen er blød og noget klistret, det er meningen.
  5. Beklæd en springform (str. 24 cm) med bagepapir og kom dejen heri. Brug bagsiden af en vandfugtet spiseske til at fordele og glatte dejen ud i formen, skeen skal fugtes flere gange undervejs. Herved undgås at dejen klistrer til skeen.
  6. Dejen hæver ca. 8 timer* i køleskab eller 45 min. i stuetemperatur.
  7. *
  8. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme, og lad den varme helt op.
  9. Når ovnen er helt varm, pensles brødet forsigtigt med lidt olivenolie.
  10. Bag brødet ca. 25 minutter til det er gyldent. Bruges stegetermometer, er brødet færdigt ved 97-98 grader.
  11. Drys ved servering med havsalt og gerne også med lidt frisk rosmarin.
  12. Brødet kan serveres både nybagt (let afkølet), koldt eller genopvarmet.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Dejen kan fx røres sammen om morgenen og bages op til aftensmaden.

 

Groft madbrød

 

Groft madbrød