Skyrboller

Jeg er absolut, helt og aldeles og for evigt forelsket i lækre boller. Så her – endnu – en opskrift på boller til dig fra mig: De blødeste, skønneste Skyrboller i byen.

Skyr og havregryn

Mælkeprodukter i brød giver ofte en rigtig lækker konsistens og en lidt længere holdbarhed, og her har jeg brugt skyr = protein i bollerne. Desuden er der havregryn i bollerne, da havregryn er et fuldkornsprodukt, hvilket giver mæthed, og så er havregryn med til at give en ikke-tæt krumme i brød. Det er jeg ret stor fan af.

Skyrboller

Skyr – naturel eller med vanilje?

Mine Skyrboller kan bages med enten skyr naturel eller med vaniljeskyr. Selv bager jeg dem ofte med vaniljeskyr, fordi et er det, vi som regel har i huset. Og nej, vaniljen kan ikke smages. Bagt med vaniljeskyr bliver bollerne en anelse sødere, men hvis man ikke ved det, tænker man ikke over det.

Vild med boller?

Så tryk HER og find masser af lækre opskrifter på masser af boller (og brød)!

Skyrboller
 
Mængde: 14 boller
Ingredienser
  • 25 g gær
  • 2½ dl vand
  • 300 g skyr, naturel eller vanilje
  • 2 spsk honning
  • 65 g neutral olie
  • 125 g finvalsede havregryn
  • 600 g hvedemel
  • 1 stor tsk salt
  • Pensling: 1 sammenpisket æg
  • Evt. Frø/kerner til drys
Fremgangsmåde
  1. Rør gæren ud i vandet.
  2. Tilsæt skyr og honning og bland grundigt.
  3. Tilsæt olie, havregryn, mel og salt og rør/ælt blanding grundigt og længe - dejen skal have god tid til at samle sig (jeg kører dejen på min røremaskine på laveste hastighed i 10 minutter). Dejen vil virke tør og tung til at starte med, men den er blød og lidt klistret, når den er rørt grundigt sammen.
  4. Tildæk skålen og lad dejen hvile 45 minutter i stuetemperatur.
  5. Læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  6. Kom lidt mel på køkkenbordet og hæld dejen ud herpå. Del dejen i 14 nogenlunde lige store stykker og læg disse på den bagepapirsbeklædte bageplade ved at "folde" bollen lidt ind under sig selv, så den får en rund form (hertil bruger jeg en dejskærer og mine fingre, begge dele let fugtede af vand for at modvirke at dejen klistrer fast).
  7. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme (dvs. ikke varmluft).
  8. Læg et klæde over bollerne og lad dem hvile 20 minutter.
  9. Pensl bollerne med sammenpisket æg, drys evt. med frø/kerner.
  10. Bag bollerne ca. 15-18 minutter til flot gyldne.
  11. Afkøl bollerne på bagerist. Herefter opbevares bollerne i plastpose eller bøtte med låg, så holder de sig bløde længst muligt.
  12. Bollerne er fryseegnede og er fantastiske efter en tur på brødrister.
Rigtig god fornøjelse.

 

Skyrboller