Jeg ved ikke, hvor refried beans har været hele mit liv, men de er kommet for at blive! Det er SÅ nemt at lave, smager SÅ godt og kan bruge til Så mange ting.
Refried betyder gen-tilberedt. Refried beans er altså bønner, der først er tilberedt (kogt) og derefter tilberedt endnu en gang (kogt eller stegt).
Jeg tilbereder bønnerne her med løg, hvidløg og varme krydderier, moser hele baduljen groft og voila: Den lækreste bønnemos lige til at bruge fx i pitabrød, på fladbrød, i wraps, som dip til grøntsager eller som side dish, når du ikke lige ved, hvilken slags protein du skal lave til din salat og kartofler. Refried beans passer også helt perfekt til mexicansk mad.
- 1 løg
- 3-4 fed hvidløg
- 2 dåser bønner, gerne hestebønner, pintobønner eller brune bønner
- Lidt olivenolie
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk røget paprika
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 2 spsk citronsaft
- ¼ tsk natron (kan ikke smages men hjælper til at blødgøre og creme bønnerne)
- ¾ tsk salt
- 2 dl vand
- Drys: Bredbladet persille eller frisk koriander
- Sesamfrø
- Bønnernes skilles og drænes grundigt.
- Løget pilles og skæres fint.
- Hvidløgsfeddene pilles og skæres fint eller knuses i hvidløgspresser.
- Kom lidt olivenolie i en lille gryde og steg ved medium varme løget til det er blødt (skal ikke tage farve).
- Tilsæt de skårede/pressede hvidløg og steg med til de er bløde (skal ikke tage farve). Tilføj evt. en smule mere olivenolie.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og lad blandingen simre ved medium varme (hos mig er er det trin 5 ud af 9) i ca. 10 minutter.
- Det hele moses godt sammen (hertil er en kartoffelmoser helt genial) til ønsket konsistens, det kan være fra helt fin og cremet til ret grov.
- Drys med bredbladet persille eller frisk koriander set sesamfrø inden servering.
4 personer
2 dåser kidneybønner
1 rødløg
4 spsk salsa medium styrke
1 brev Santa Maria tacokrydderi
2 dl vand
Smag til med salt.
Fremgangsmåde som beskrevet ovenfor