Galetter er blevet en tilbagevendende sag her på bloggen, og det er fordi, galetter er både nem, let og lækker mad. Denne gang byder jeg på en skøn italienskinspireret sommergalette, og du kan godt begynde at glæde dig.
Det italienske islæt i min sommergalette repræsenteres ved en kombi af smage: Tomater. Løg. Parmesan. Pinjekerner. Frisk rosmarin. Du kan godt høre det, ik? Det er virkelig lækkert.
Og galetten her er selvfølgelig bagt med fuldkornsmel – for smag, næring og mæthed, du ved.
Og hvis du tænker “Åh nej, galette – det lyder både svært og besværligt”, så kan jeg afsløre, at det er det ikke. Tværtimod. Så bare afsted mod køkkenet med dig!
Se i øvrigt i videoen nederst på siden her hvordan man lukker en galette. Det er easy peasy.
Er du vild med galetter, så tryk HER og find flere bud på lækre galetter (der alle i min version er med groft mel og fedtreducerede).
- 65 g neutral olie
- 185 g fuldkornsmel
- ½ tsk salt
- 110 g yoghurt naturel (plante eller ko)
- 225 g blommecherrytomater eller små/medium stilktomater
- 2 medium løg
- 225 g squash
- 125 g friskost naturel, fx Philadelphia light eller Vemondo/Violife
- 50 g fintrevet parmesan (eller samme mængde veganske gærflager)
- 40 g sød sennep
- 1 stor tsk tørret rosmarin
- ½ tsk salt
- Ristede pinjekerner
- Rucola
- Frisk rosmarin i ønsket mængde
- Begynd med dejen:
- Kom olien i en skål sammen med mel og salt.
- Ælt med fingrene til massen er helt smuldret/"krummet".
- Saml dejen med yoghurten.
- (Dejen kan også røres på røremaskine)
- Sæt dejen på køl hvor den hviler, mens fyldet klargøres.
- Tilbered fyldet:
- Cirka halvdelen af tomaterne halveres, den resterende mængde bruges hele.
- Løgene pilles og skæres i relativt tynde skiver, lad løgringene sidde sammen.
- Squash skæres i relativt tynde "mønter"
- Lav friskostcremen:
- Alle ingredienserne til cremen røres grundigt sammen.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn og lad den varme op.
- Lav galetterne:
- Læg to stykker bagepapir klar på køkkenbordet.
- Del dejen i to og rul disse ud til to relativt tynde (men ikke helt tynde) ovaler. Læg de to udrullede deje på hvert sit bagepapir.
- Fordel friskostcremen på de to galetter, der skal være 3-4 cm afstand til kanten uden fyld på, denne kant skal bukkes ind over galetten til sidst.
- Løg, squash og tomater fordeles - lidt i lag - på de to galetter, de halverede tomater skal placeres med skæresiden opad, så de ikke væder galetterne under bagning.
- Fold kanterne af dejen ind over selve galetten, så der er en kant lidt ind over fyldet.
- Flyt galetterne over på en bageplade, begge kan sandsynligvis godt være på den samme plade, klip i så fald bagepapiret til, så det ikke dækker over galetterne.
- Bagning:
- Galetterne bages ca. 35-40 minutter, tomaterne er godt bagte, og skorpen er sprød og har fin farve. Fyldet vil undervejs i bagningen sandsynligvis væde, men det sætter sig efter bagning og kort hviletid.
- Drys med rucola, lidt frisk rosmarin samt ristede pinjekerner ved servering og nyd galetterne sammen med en sprød, grøn salat.
Vis dette opslag på Instagram