Stegt spidskål ~ jeg er bestemt ikke den første til at byde på denne opskrift, og den har endda været et stykke tid undervejs her hos mig. Af den simple grund, at første gang jeg lavede stegt spidskål, var jeg ikke fan. Jeg synes faktisk, det var en lidt kedelig sag. Men så gik der lang tid, og pludselig havde jeg lyst til at prøve igen, og nu er jeg kæmpe fan! Og denne version af stegt spidskål med smør, hasselnødder og løvstikke smager bare fantastisk!
Hvorfor er stegt spidskål så godt?
Jamen, det er der faktisk mange gode grunde til:
Det er utroligt nemt at lave
Det smager viiirkelig godt
Det er en måde at få spist en masse dejlig kål
Det kan varieres i utallige versioner
Det er billig mad
Det er hurtigt at lave
Se, jeg sagde, jo der var mange gode grunde, ik!
Nåja, og en god ting mere: Der kræves faktisk ikke særligt meget fedtstof.
Man tror næsten, det er løgn…
… at det smager så godt. Og ser det ikke lidt brændt ud også, det kål der? Men det er faktisk meningen, at de skal være mørkt stegt på overfladen, det er det, der hedder karamellisering, og det giver så meget smag til kålen. Den skal ikke være brændt, det er vi enige om, men mørkt stegt, jo det er meningen. Og så bestemmer man jo heldigvis selv, om man vil have sin stegt spidskål gylden, mørk gylden eller til den endnu mørkere side.
Det ER jo et frit land 😉
Og så er der variationsmulighederne
Som det jo ofte er med den slags. er der nærmest uendelige muligheder afhængigt af smag, ønske og fantasi. Denne variation med smør og hasselnødder er en klassiker, som bare altid smager så dejligt. Men et par andre versioner af stegt spidskål, jeg også er vild med, er fx:
Stegt i lidt sesamolie samt knust hvidløg og efterfølgende dryppet med soya, citron-/limesaft og drysset med sesamfrø og lidt frisk koriander samt evt en smule tørrede chiliflager
Stegt i lidt olivenolie eller smør og drysset med parmesan, citronskal og lidt frisk oregano eller bredbladet persille
Sååh. Mon ikke bare du skal have noget stegt spidskål til aftensmad snarest? Dét tror jeg nok, du skal. Og at jeg skal!
Mere spidskål?
Så se fx min opskrift på kikærteomelet med virkelig lækkert fyld eller min tofu pad thai.
- 1 stk spidskål
- 1½ - 2 spsk smør
- Hasselnødder, grofthakkede eller hasselnøddeflager
- Havsalt
- Lidt frisk løvstikke eller bredbladet persille
- Skær spidskålen i kvarte på den lange led.
- Opvarm en stor pande til max varme.
- Læg de kvarte spidskål på panden på den ene skæreflade. Skru ned til lidt over middel varme (hos mig er det 6 ud af 9).
- Kom smør på panden, lad det smelte og fordel smørret på panden, også under kålen.
- Lad spidskålen stege 4-5 minutter, afhængigt af hvor mørkt stegt kålen ønskes.
- Herefter vendes kålstykkerne om på den anden skæreflade, hvor de også steges 4-5 minutter.
- Læg de stegte, kvarte spidskål på et fad, drys med med havsalt og hasselnødder og ~ lige inden servering ~ lidt frisk løvstikke eller bredbladet persille.
- De stegte spidskål serveres varme/lune.
~ Stegt i lidt sesamolie samt knust hvidløg og efterfølgende dryppet med soya, citron-/limesaft og drysset med sesamfrø og lidt frisk koriander samt evt en smule tørrede chiliflager
~ Stegt i lidt olivenolie eller smør og drysset med parmesan, citronskal og lidt frisk oregano eller bredbladet persille