Knuste kartofler med løvstikke og havsalt

Løvstikke er en af mine absolutte krydderurtefavoritter. Den er ikke altid lige til at få fat i, men heldigvis er den utroligt nem selv at dyrke, enten i et stykke jord eller i en krukke. Den kræver næsten ingenting, hverken pleje eller anden indsats, bortset fra lidt vand, hvis den ikke får det fra himlen.

Alternativt kan man købe sig til løvstikke i velassorterede supermarkeder i forårs- og sommermånederne, eller måske kender man nogen, man kan få nogle duske af efter behov.

Løvstikke kan desuden tørres, så man også kan nyde den vidunderlige smag om vinteren.

Hvordan smager løvstikke?

Løvstikke har en kraftig smag, og den skal bruges lidt med måde. Ikke alle er så glade for urten, som jeg er, men jeg er altså bare kæmpe løvstikkefan.

Det siges, at løvstikke smager af en blanding af mange grøntsags- og urtesmage, blandt andre knoldselleri, pastinak, persille og porre, og derfor kaldes løvstikke også somme tider “bouillon -urten” eller “maggi-urten” (du ved, ligesom en Maggi-bouillonterning, ik).

Hvad kan man bruge løvstikke til?

Den helt klassiske måde at bruge løvstikke, er at tilsætte nogle kviste i kogevandet, når man koger kartofler. Det giver kartoflerne en helt fantastisk smag. Jeg er vild med at bruge løvstikke i min linsebolognese, og den er fx også god i salater, vegetardeller og -bøffer, og man kan lave urtesalt med løvstikke.

Løvstikke er anvendt i den alternative medicin ~ måske mest tidligere? ~ som værende beroligende, vanddrivende, slimløsende og menstruationsnormaliserende, fordøjelsesstimulerende, og mod mavesmerter, luft i maven og afføringsbevær.

Jojo, det er en urt med mange gode egenskaber. Og smagen er min favorit blandt alle løvstikkens fortræffeligheder.

Hvis du gerne vil lave mad med løvstikke…

… så giver jeg herunder nogle bud på retter, der har dejlig smag af løvstikke. Men pas på ~ man kan godt gå hen og blive en liiille smule løvstikkeafhængig, si’r det bare. Og det er jo som altid kun fantasien, der sætter grænser, så du må også i gang med at skabe dine egne små løvstikkelyksaligheder

Her er nogle af mine bud på lækre retter med løvstikke:

Knuste kartofler med løvstikke og havsalt ~ tryk HER for at komme direkte til opskriften

… fordi løvstikke og kartofler bare er et match made in heaven

Knuste kartofler med løvstikke og havsalt

 

Linsebolognese ~ tryk HER for at komme direkte til opskriften

… fordi ingen bolognese burde være uden løvstikke!

Linsebolognese

 

Gazpacho ~ tryk HER for at komme direkte til opskriften

… fordi denne klassiske, kolde spanske tomatsuppe løftes til nye højder med løvstikke

Gazpacho

 

Forårspastasalat med yoghurtdressing ~ tryk HER for at komme direkte til opskriften

… fordi… nåja… løvstikke bare passer perfekt i forårets og sommerens salater

Forårspastasalat