Så skete der noget højst mystificerende: Pludselig kunne jeg lide aubergine! Altså, den skal være mør og blød, så er den god. Hvor er det fascinerende, som smagsløg kan ændre sig. Og hvor er det dejligt, når ens madhorisont dermed bliver bredere.
Nåmen, det var den der linsemoussaka. Fuld af smag OG med en let hvid sauce. Hva’be’ha’r.
Dette er en af bloggens lidt mere omstændige opskrifter, men resultatet er det hele værd. Server meget gerne en god salat til, det er så lækkert. Eller en græsk salat, det ligger ligesom lige til højrebenet.
Linsemoussaka
Mængde: 5-6 personer
Ingredienser
Linsesauce:
- 1 dåse grønne linser (= 240 g kogte grønne linser)
- 1 løg
- 2 store fed hvidløg
- 2 dåser hakket tomat
- 200 g blomkålsris (gerne dem fra frost*)
- 50 g soltørrede tomater, finthakket
- 60 g tomatpuré
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 2½ tsk tørret oregano
- 1½ tsk kanel
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 tsk tørret salvie
- 1 tsk paprika
- 1 tsk røget paprika
- 1½ tsk groft salt
- ½ tsk groft sort peber
- 1 dl rødvin
Til sammenlægning:
- 250 g kartofler (skrællet vægt)
- 250 g aubergine
Hvid sauce:
- 6 dl mælk af ønsket type, enten neutral soyadrik eller mini-/letmælk
- 55 g maizena
- En stor ½ tsk muskatnødpulver
- 1 tsk havsalt
Desuden
- 125 g frisk mozzarella og/eller rasp
Fremgangsmåde
- Skær løg fint og knus hvidløget i en hvidløgspresser.
- Steg løg og hvidløg i lidt olivenolie til de er lidt møre men ikke har taget farve.
- Tilsæt tomatsaucens øvrige ingredienser og lad saucen småsimre med låg på gryden, mens resten af moussakaens elementer klargøres. Omrør ind i mellem i saucen.
- Smag til.
- Skræl kartoflerne.
- Skær kartofler og aubergine i tynde skiver.
- Lav den hvide sauce:
- Alle ingredienser kommes i en lille gryde og røres grundigt igennem med piskeris, så maizenaen er helt opløst i mælken.
- Kog saucen roligt op ved medium varme og under konstant omrøring. Når saucen koger, skal den koge roligt et par minutter under omrøring. ~ saucen skal ende med at være rigtig tyk.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
- Smør et fad med lidt olivenolie, str. 35 x 25 x 5 cm - vigtigt at fadet er dybt
- Kom linsesauce i bunden af fadet, så det lige akkurat dækker bunden.
- Læg herpå alle aubergineskiverne.
- Kom herpå halvdelen af linsesaucen.
- Læg herpå alle kartoffelskiverne.
- Kom herpå den resterende halvdel af linsesaucen.
- Fordel al den hvide sauce øverst.
- Kom skiver af den tilbageværende friske mozzarella på den hvide sauce (dette kan udelades, hvis det ønskes)
- Drys evt. rasp øverst.
- Bag moussakaen i ca. 1 time, indtil kartoffelskiverne er møre.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Dem fra frost har ~ med lidt god vilje ~ en kødlignende form, som gør sig fint i retten. Og de beholder deres bid på en ret perfekt måde.