Hver gang jeg opfinder en ny slags vegetardelle eller -bøf, tænker jeg, at nu kan jeg vist heller ikke finde på flere varianter. Men på mystisk vis dukker der jævnligt nye idéer op, og denne gang er det blevet til de her italienske linsebøffer.
Hurra for ikke at kunne lade være
Jeg er faktisk ret glad for, at jeg i hvert fald ikke i denne omgang stoppede med at finde på nye vegetarbøffer, for de her linsebøffer er virkelig lækre. Og det må man godt selv sige.
For altså, hør lige her:
Smagfulde, formfaste og nemme linsebøffer med tekstur fra pinjekerner og rodfrugt. Saftige uden at være mushy. Sprøde skorpe. Fin farve, især hvis bøfferne laves med gulerod. Og italienske vibes fra rød balsamico og oregano. En lille kant fra chili. Og masser af protein fra hele to slags linser.
Og endda uden æg
Det er slet ikke nødvendigt at bruge æg i sine vegetardeller og -bøffer. Jeg bruger bare havregryn i stedet, det samler farsen helt perfekt. Nogle skriver ind i mellem til mig og spørger, om der “virkelig skal så mange havregryn i”, og ja, det skal der, for havregrynene erstatter som nævnt æggenes funktion i forhold til at “klistre” farsen sammen. Og så er der endda den bonus, at havregryn er fuldkorn, og derfor får vi i en dejlig delle eller bøf udover proteiner fra planter også gode kostfibre fra havren med i købet. Yay, ik.
“Hvad spiser man sammen med sådan nogle italienske linsebøffer?” spørger du måske
Lige hvad du har lyst til! Herhjemme er vi glade for at nyde de her bøffer sammen med ovnkartofler og en lækker salat af den grove slags. Man kunne også lave en lækker pastasalat med fuldkornspasta og groft grønt, det ville også være godt til.
Flere grønne bøffer og deller?
Tryk HER og kom direkte til alle bloggens opskrifter på plantedeller og -bøffer. Der kommer jævnligt flere til.
- 100 g røde linser + 3 dl vand
- 1 lille løg
- 100 g kogte grønne linser (enten "hjemmekogt" eller fra dåse/pakke)
- 100 g gulerod, persillerod eller pastinak (de 100 g er den mængde, der bruges i retten, dvs efter skrælning)
- 125 g finvalsede havregryn
- 30 g pinjekerner
- 3 spsk rød balsamico
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- ½ spsk tørret oregano
- 1 stor tsk havsalt
- ½ tsk sort groft peber
- Kog de røde linser i den angivne mængde vand med låg på gryden i 15 minutter. Når linserne er færdigkogte, hældes evt. oversjydende vand fra (IKKE i sigte, bare som man ville hælde vand fra fx kartofler).
- Mens linserne koger ordnes grøntsagerne:
- ~ Løget finthakkes
- ~ Gulerod (eller persillerod/pastinak) skrælles og rives groft på rivejern.
- Alle ingredienser kommes i en skål og blandes grundigt.
- Form farsen til 6 bøffer og lad dem hvile ½ time inden stegning (kan sagtens hvile længere).
- Kom lidt neutral olie (fx rapsolie) på en stegepande og steg bøfferne ved middel varme (trin 5-6 ud af 9 hos mig) til de er flot gyldne.