Jeg elsker simpelthen nybagte boller på en langsom weekendmorgen. Lune, fulde af gode sager og med ost eller smør på. Elsker det. Simpelthen.
Disse boller er af typen “rør sammen om aftenen-hæve om natten-klat ud på bageplade om morgenen-og bag”-typen. Det er verdens nemmeste. Bagt på denne måde får de færdige boller knap så meget luftighed som fx disse har, men de er saftige og lækre alligevel. Og nemme. Og så har disse den skønneste, sprøde skorpe. Og det gør altså heller ikke noget, når det er nemt somme tider, vel?
Bollerne er bagt med manitobahvedemel, som har et ekstra højt indhold af gluten og protein, hvilket giver god hævning. Manitoba kan naturligvis uden problemer skiftes ud med almindeligt hvedemel.
- 15 g gær
- 5 dl koldt vand
- 100 g finvalsede havregryn
- 200 g rugmel eller anden fuldkornsmel
- 300 manitobahvedemel eller almindeligt hvedemel
- 4 spsk perlerug (kan udskiftes med perlebyg, perlespelt eller hele havrekerner)
- 1½ tsk salt
- 1 tsk sukker/honning
- Solsikkekerner
- Græskarkerner
- (Sorte) sesamfrø
- Rør gæren ud i vandet.
- Tilsæt herefter de øvrige ingredienser.
- Dejen røres grundigt sammen med håndmixer eller røremaskine (15 minutter på røremaskine ved relativt høj hastighed).
- Overdæk skålen med staniol eller lignende og stil dejen til hævning i køleskab natten over.
- Tænd ovnen på 220 grader varmluft, og læg bagepapir på en bageplade.
- Dejen tages med to let fugtige skeer fra skålen og sættes på den bagepapirsbeklædte bageplade.
- Spray eller pensl bollerne med vand og drys med solsikkekerner, græskarkerner samt (sorte) sesamfrø.
- Når ovnen er helt opvarmet, sættes pladen med boller ind i midten af ovnen, og bollerne bager ca. 25 minutter, de sidste 10 minutter vendes bollerne med bunden i vejret.
- Bollerne er færdige. når de lyder hule, når man banker dem på bunden. Bruger du stegetermometer, skal bollernes centertemperatur være 96 grader.
- Lad bollerne afkøle på rist 20-30 minutter inden servering.