Græskinspireret perlebygsalat

Ikke mange salater er så klassiske som en græsk salat. Få og friske ingredienser der dufter og smager, og som på et øjeblik kan sende tankerne på rejse til et solbeskinnet Grækenland.

Jeg har givet den klassiske græske salat et par twists i denne salat, som jeg kalder en græskinspireret perlebygsalat. Og det er salaten bestemt ikke blevet dårligere af, tværtimod. Altså, den er ikke bedre end den klassiske græske salat, den er bare lige så god på sin egen måde.

Måltidssalat vs. tilbehørssalat

Jeg har taget den klassiske græske salat, som er en tilbehørssalat, og tilføjet ingredienser, der forvandler salaten til en måltidssalat.

“Men hvad er forskellen på en tilbehørssalat og en måltidssalat?” tænker du måske, og det skal jeg da gerne lige ridse op:

En måltidssalat indeholder alle de elementer, der almindeligvis indgår i et måltid i én og samme salat, nemlig:

Fuldkorn ~ fx brune ris eller fuldkornspasta. Man kan også bruge fx perlebyg eller perlerug, blot er disse produkter ikke 100% fuldkorn, da de yderste skaldele er fjernet. Perlerne har dog stadig et højt indhold af de mættende kostfibre. Alternativt kan man spise brød til salaten

Protein ~ fx bønner eller linser (eller ost/æg hvis du spiser dette), deller, bøffer, falafler eller tofu

Grønt og evt. frugt/bær ~ gerne være den grove slags som kål og gulerødder, fordi disse grøntsager mætter godt og længe og dermed holder blodsukkeret stabilt. Men når det er sagt: Alle grøntsager er dog gode grøntsager og frugt lige så

Det gode fedt ~ gerne i form af nødder, avocado eller god olivenolie

En tilbehørssalat indeholder ofte “kun” grøntsager og måske lidt andre lækre sager. Og der er intet galt med tilbehørssalater, misforstå mig endelig ikke! Jeg er stor fan af både tilbehørssalater og måltidssalater, som er gode til hvert sit formål.

Hvad gør så denne salat til en måltidssalat?

I salaten har jeg tilføjet perlebyg (fuldkorn ~ eller næsten i hvert fald), hvilket faktisk er den eneste ændring der gør salaten til et fuldt måltid. Jeg har også tilføjet bønner (protein), men der var jo allerede feta (protein) i salaten. Derudover har jeg tilføjet soltørret tomat og grøn peberfrugt, fordi mums!

Eeeelsker du gode salater ligesom mig?

Så se HER og bliv inspireret til masser af lækre salater!

 

Græskinspireret perlebygsalat
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
  • 150 g ukogt perlebyg + 5 dl vand + ½ tsk groft salt
  • 1 dåse sorte bønner
  • 1 agurk
  • 300 g små tomater, gerne blommescherrytomater
  • 1 rødløg
  • 1 grøn peberfrugt (eller rød hvis du bedre kan lide de røde)
  • 100 g sorte oliven
  • 100 g soltørrede tomater (dem i lage i glas)
  • Feta i ønsket mængde
  • Masser af frisk oregano
  • Dressing:
  • ¼ dl olivenolie
  • ¼ dl hvid balsamico
  • 1 tsk knust havsalt
  • ½ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
  1. Perlebyg + vand + salt koges roligt og uden låg i ca. 30 minutter på medium varme (hos mig er det trin 5 ud af 9). Når perlebygen er færdigkogt, dryppes den grundigt af og afkøles.
  2. Bønnerne skylles og drænes grundigt.
  3. Grøntsagerne klargøres:
  4. ~ Agurken skrælles let, dvs at det yderste af skrællen fjernes men at agurken stadig skal have en fin lysegrøn farve
  5. ~ Tomaterne halveres på langs
  6. ~ Rødløget pilles, halveres og skæres i tynde "halvmåner"
  7. ~ Oliven halveres på langs
  8. ~ Soltørrede tomater afdryppes og skæres i halvgrove stykker (skal kunne ses og mærkes i salaten)
  9. Dressingen røres sammen.
  10. Alle salatens elementer undtagen feta og lidt af oreganoen vendes grundigt sammen.
  11. Drys med den smuldret feta (vend den ikke i da det forringer salatens udseende lidt) og drys med den resterende oregano.
  12. Server salaten afkølet og gerne sammen med et glas kold hvidvin.
Rigtig god fornøjelse.

 

Græskinspireret perlebygsalat