Fennikelsalat med nødder, linser og appelsinvinaigrette

Salater kan man spise året rundt, og denne fennikelsalat med nødder, linser og appelsinvinaigrette passer særligt godt i de mørke måneder, faktisk er det også en ret skøn salat i juletiden med sine smage af hasselnødder og appelsin.

Fyldige salater, ja tak

Jeg er generelt glad for fyldige salater, det vil sige salater der indeholder grøntsager, der mætter godt. Her snakker vi grove grøntsager som fx kål eller rodfrugter, og i denne salat udfylder blomkål rollen som den grove, mættende del. Derudover er salaten enkel men med masser af smags- og teksturfylde.

Kan den her fennikelsalat med nødder, linser og appelsinvinaigrette laves i forvejen?

Det kan den godt, ja, men jeg vil i så fald anbefale at vente med at at vende vinaigretten i/dryppe den på til lige før servering. Laves salaten i forvejen, bliver den mere mør/blød i konsistens. Et alternativ (som jeg selv ville foretrække), hvis man gerne vil være på forkant med salaten, er at klargøre ingredienserne, men opbevare dem adskilt og først vende dem sammen lige inden servering, herved bevares størst mulig sprødhed i salaten.

Vinaigrette – hvad er det nu, det er?

En hurtig søgning på Google giver dette svar: “Vinaigrette fremstilles ved at blande en olie med en mild syre såsom eddike eller citronsaft. Blandingen kan forstærkes med salt, krydderurter og/eller krydderier. Den bruges mest som salatdressing, men kan også bruges som marinade.” I denne dressing ar jeg valgt at bruge appelsin som det syreholdige element, fordi jeg synes, det sanger dejligt, og at det i kombination med hasselnødderne passer rigtig godt til salaten her. man kan bruge en hvilken som helst citrusfrugt efter smag og ønske, dog skal man så (som altid) huske at justere dressingens smag (særligt sødme i dette tilfælde).

Mere fennikel?

Fennikel har (endnu) ikke så stor en pladser på bloggen, men det kommer, kan jeg mærke. Vil du se, hvad jeg kan byde på med fennikel, så tryk HER.

 

Fennikelsalat med nødder, linser og appelsinvinaigrette
 
Mængde: 4 personer som tilbehør
Ingredienser
Salat
  • 250 g blomkål (den mængde man bruger - det svarer til cirka ½ blomkål)
  • 1 fennikel
  • 2 røde æbler + en smule citronsaft
  • 2 bundter dild
  • 50 g hasselnødder
  • 1 dåse belugalinser eller sorte linser
Appelsinvinaigrette
  • 1 appelsin, saften heraf
  • 1½ spsk olivenolie
  • 1 spsk agavesirup eller fast honning
  • 1 tsk stærk sennep
  • 1 spsk hvid balsamico
  • ½ tsk knust havsalt
  • ¼ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
Salat
  1. Salatens elementer klargøres:
  2. - Blomkål skæres i stykker/skiver af ønsket størrelse eller skæres i tynde skiver på et mandolinjern
  3. - Fennikel skæres i tynde strimler
  4. - Æblerne skæres i tynde både og vendes med en smule citronsaft (vent med at skære læberne indtil kort før salaten serveres)
  5. - Dild skæres groft
  6. - Hasselnødder hakkes groft
  7. - Linser skylles og drænes godt
  8. Salatens elementer vendes sammen gerne kort inden servering.
Vinaigrette
  1. Alle ingredienserne røres grundigt sammen.
  2. Server gerne vinaigretten ved siden af salaten, så man selv kan dosere, og så salaten ikke falder sammen.
Rigtig god fornøjelse.

 

Fennikelsalat med nødder, linser og appelsinvinaigrette