Man kunne kalde dem noget med juledeller, fordi de passer perfekt i juletiden. Man kunne måske endnu bedre kalde dem vinterdeller, fordi de passer særligt godt i efterårs- og vintertiden med de dybe smage. Men for at gøre det med klart, hvad der gør disse deller til noget helt særligt, hedder de ganske enkelt Enebærdeller.

Hvad kan man forvente af en vegetardelle?

(Som i øvrigt er vegansk, da den hverken indeholde æg eller mælkeprodukter)

Altså, man skal ikke forvente en frikadelle med samme tekstur som en traditionel kødfrikadelle. At kalde det en delle er blot et udtryk for at beskrive, hvad det lægger sig op ad, som man kender i forvejen.

Så har vi lissom det på plads, ik?

Hvad man absolut kan og skal forvente er velsmag. og dét er der så absolut i mine enebærdeller. De er lavet af få ingredienser, fordi det skal være nemt, og smagene er dybe, lækre og henvender sig nok mest til voksne. Og wauw, de er gode på fx et (jule)frokostbord, i madpakken, på rugbrød eller sammen med en fyldig salat og ovnkartofler til aftensmad.

De der smage?

Jeg har brugt få men effektive smags- og teksturgivere i dellerne: Enebær, rød balsamico, hasselnødder og tørrede tranebær. Derudover bruges røde linser, løg, vand og salt. Easy peasy og masser af smag og tekstur.

Hvad kan man servere sammen med de her enebærdeller?

Tillad mig at anbefale fx min rødbedesalat med sennepsdressing sammen med dellerne. Eller denne savoysalat.

Og psst: Hvis du heller bare vil have en helt basic delle, så  kigger du lige her.

 

Enebærdeller
 
Mængde: 10 enebærdeller
Ingredienser
  • 1 dl røde linser + 2 dl vand + ½ tsk salt
  • ½ løg, finthakket eller groftrevet
  • 6 stk enebær (ikke 6 gram, men 6 styk!)
  • 50 g hasselnøddekerner
  • 60 g tørrede tranebær
  • 2 spsk rød balsamico
  • 60 g finvalsede havregryn
  • 25 g fint fuldkornsmel fx hvid hvede mel
  • ¼ dl vand
  • ¾ tsk salt
Fremgangsmåde
  1. Kog linser, vand og salt roligt og under låg i 15 minutter.
  2. Imens klargøres de øvrige ingredienser:
  3. - Løget skæres fint eller rive på den grove side af at rivejern
  4. - Enebær knuses helt fint i en morter eller mases med en kniv og skæres helt fint
  5. - Hasselnøddekernerne halveres
  6. - Tranebær bruges hele
  7. Når linserne er færdigkogt hældes evt. overskydende vand fra, men dræn ikke linserne i en si.
  8. Kom alle ingredienser i en skål og rør grundigt sammen med en ske.
  9. Lad farsen hvile 20-30 minutter.
  10. Form 10 deller.
  11. En pande varmes op til god middelvarme (hos mig er det trin 6 ud af 9), og linsedellerne steges herpå i en smule neutral olie. De skal først have pæn stegeskorpe på alle sider og kanter. Herefter skrues lidt ned for panden, og dellerne steger videre mens de jævnligt vendes.
  12. Dellerne er færdige, når de er flot gyldne.
Rigtig god fornøjelse.