Savoykål er ikke en kåltype, jeg ser brugt så ofte, men det er vi nødt til at få lavet om på! Her er mit bud på en virkelig lækker måde at bruge savoykål på: Savoysalat med glaskål og vanilje-citrondressing. Wauw, det er bare lækkert!
Hele tre ting på én gang!
Der er ikke bare én, ikke to, men hele tre nye ting i min salatverden her:
Savoykål
Glaskål
Vanilje i dressing
Og ved du hvad? Det spiller bare på alle lækkerhedstangenter. Simpelthen og intet mindre.
Hvorfor er det så lækkert?
Det er kombinationen af elementerne i salaten, der bare gør det så godt. Masser af smag, masser af sprødhed. Savoykålen bidrager med sprød fylde, den er lidt blødere end grønkål (som jeg ikke er fan af) men har stadig masser af tekstur, og så er det bare kålverdenens smukkeste kål. Glaskålen er sprød på en let, saftig måde og smager let af nødder. Og vaniljen ~ det lyder måske mærkeligt, men det er overraskende lækkert og smagfuldt.
Og så lige…
… pære, parmesan, frisk timian, tranebær og nødder. Den her Savoysalat med glaskål og vanilje-citrondressing er simpelthen så lækker, at salatenglene synger.
Psst.
Salaten kan med fordel laves i forvejen, da kålen så bliver en anelse mørnet af syren i dressingen (den bliver ikke blød, bare en lille smule “mildere” i teksturen). Og pga syren bliver pærestykkerne heller ikke brune.
Vild med salat?
Så tryk HER og find lækre, fyldige, lette, grove salater til enhver smag og årstid.
- 135 g savoykål
- 1 glaskål
- 1 pære
- 25 g parmesan i flager
- En god håndfuld frisk timian
- Valnødder eller hasselnødder
- Tørrede tranebær
- 2 spsk hvid balsamico
- 1 spsk olivenolie
- Fintrevet skal af 1 ubehandlet citron
- ½ tsk vaniljesukker
- 1 tsk agavesirup
- 1 tsk stærk sennep
- 1 tsk havsalt
- ½ tsk groft sort peber
- Start med at røre dressingen sammen.
- Skær savoykålen i helt tynde strimler a ca. 4-5 cm længde.
- Skræl glaskålen, skær den i 6 stykker (ligesom kvarte bare 6 stykker) og skær stykkerne ud i tynde "både".
- Skær pæren i kvarte og fjerne stilk, blomst og kernehus, skær de kvarte pærer i lange tynde "både".
- Brug en kartoffelskræller til at skære parmesanen i grove flager.
- Skær eller klip den friske timian groft.
- Hak nødderne groft.
- Bland alle ingredienserne grundigt, så dressingen fordeles over alle salatens elementer (syren i dressingen vil modvirke, at fx pære bliver brun plus at den vil mørne savoykålen en anelse.
- Lad gerne salaten trække nogle timer på køl inden servering (men den kan selvfølgelig også sagtens spises med det samme).
[…] Mandag: Risotto med svampe og grønkål. Salat med glaskål og savoykål […]